În urmă cu 35 de ani, pe 22 decembrie 1989, era înlăturată ultima dictatură est-europeană de sorginte comunistă - cea din România. A fost un moment de mare tensiune socială, dar și un timp marcat de
Pachetul de legi ale învăţământului va ajunge la Parlament cu întârziere
Ministrul Educaţiei Cercetării şi Tineretului, Cristian Adomniţei, a declarat, ieri, în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, că dezbaterile la pachetul de legi ale învăţământului vor fi finalizate în câteva zile.
Potrivit ministrului, după finalizarea discuţiilor dintre sindicate şi reprezentanţii Ministerului, proiectele de acte normative vor intra în dezbatere publică şi abia apoi vor ajunge pe masa Parlamentului. „Mai avem de discutat câteva zeci de capitole la statutul personalului didactic. Am finalizat discuţiile la legea învăţământului preuniversitar, iar săptămâna viitoare vom discuta, la Eforie, despre salarii“, a precizat ministrul.
Cristian Adomniţei a spus că împreună cu sindicaliştii vor mai avea de discutat şi condiţiile care vor fi impuse cadrelor didactice.
Unul din punctele la care nu se ajunge la un acord, se referă la alegerea conducerii universităţilor, Sindicatul Alma Mater (AM) fiind în divergenţă cu Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR). „CNR susţine ca rectorul să fie ales la nivelul Senatului, cum se întâmpla până acum, în timp ce noi propunem să fie aleasă conducerea universităţilor de întreaga comunitate universitară“, a explicat preşedintele Sindicatului AM, Răzvan Bobulescu.
Pe de altă parte, ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a afirmat că Ministerul va păstra un punct de vedere neutru. „Vom lăsa la nivelul universităţilor să fie alese conducerile. Susţinem şi varianta numirii conducerii universităţilor prin concurs, dar nu vrem să impunem acest lucru“, a afirmat ministrul.
Adomniţei a spus că reprezentanţii ministerului au o idee în ceea ce priveşte numirea conducerii universităţilor, sindicatele alta, iar CNR o altă opinie. Împreună, însă, trebuie să se apropie de un rezultat final, a mai spus Adomniţei.
Referindu-se la ideea înlocuirii, de la anul, a Testelor Naţionale cu Tezele cu subiect unic, ministrul a afirmat că ideea aceasta este „mai veche“. „Elevii care sunt acum în clasa a VI-a vor fi subiecţii primei generaţii care va avea parte de aplicarea integrală a noii legi a învăţământului preuniversitar. Suntem solidari cu principiile. Vom face evaluarea continuă a copiilor“, a adăugat Adomniţei. (M.F.)