Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Program special pentru copii şi adolescenţi la TIFF Transilvania
▲ Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va inaugura, în acest an, în cadrul celei de-a opta ediţii, un program special dedicat copiilor şi adolescenţilor ▲ Prin acest nou proiect, TIFF intenţionează să implementeze un program special şi revigorant de educaţie media şi cinematografică, primul de acest tip ▲ Fiecare proiecţie va fi dublată de o serie de aplicaţii didactice şi dezbateri pe baza unor „fişe de film“, pe care organizatorii TIFF le vor pune la dispoziţia profesorilor şi elevilor“, conform Mediafax ▲
Programul special pentru copii şi adolescenţi va fi una dintre surprizele celei de-a opta ediţii a TIFF. Programul special dedicat copiilor şi adolescenţilor va fi realizat împreună cu Inspectoratul Şcolar Cluj. Organizatorii TIFF şi-au propus ca în acest an să atragă atenţia publicului tânăr şi foarte tânăr spre cinema, printr-o serie de filme pentru anumite categorii de vârstă. Astfel, programul proiecţiilor va fi împărţit în filme dedicate copiilor între 6 şi 14 ani şi adolescenţilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Filmele vor fi difuzate în regim de o proiecţie pe zi, iar în data de 1 iunie va fi prezentat un program special de trei filme.
„Prin acest nou proiect, Festivalul Internaţional de Film Transilvania intenţionează să implementeze, atât în şcolile din Cluj-Napoca, cât şi în comunele şi satele din jurul oraşului, un program special şi revigorant de educaţie media şi cinematografică, primul de acest tip realizat în şcolile clujene. Fiecare proiecţie va fi dublată de o serie de aplicaţii didactice şi dezbateri pe baza unor «fişe de film», pe care organizatorii TIFF le vor pune la dispoziţia profesorilor şi elevilor“, conform Mediafax.
Temele şi subiectele filmelor selecţionate de câţiva profesionişti din străinătate, specializaţi în astfel de programe în cadrul altor festivaluri internaţionale, vor fi discutate atât în clasă, înainte şi după vizionarea filmului respectiv, cât şi în sala de cinema, în cadrul unor sesiuni speciale de întrebări şi răspunsuri, la care vor participa, pe lângă profesori, şi realizatori de film, dornici să lămurească fiecare „problemă“ ridicată de copiii şi adolescenţii spectatori.
„În România, interesul pentru educaţia media a început să crească odată cu obţinerea statutului de ţară membră în Uniunea Europeană, dar iniţiativele pentru astfel de programe sunt încă destul de rare. Festivalul Internaţional de Film Transilvania doreşte ca această iniţiativă unică în România să continue pe toata durata anului, pentru a asigura unităţilor de învăţământ interesate materialul didactic, metoda şi tot sprijinul pentru derularea în parteneriat a unui astfel de program“, conform organizatorilor.
Dintre filmele selecţionate în acest program fac parte „Me and You and Everyone we Know“ (Marea Britanie, regia Miranda July), „Dunya & Desie“ (Olanda, regia Dana Nechushtan), „My Summer of Love“ (Marea Britanie, regia Pawel Pawlikowski), „Kidz in da Hood“ (Suedia, regia Ylva Gustavsson, Catti Edfeldt), „Tsotsi“ (Marea Britanie – Africa de Sud, regia Gavin Hood) şi „Persepolis“ (Franţa, regia Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud). Cea de-a opta ediţie a TIFF va avea loc în perioada 29 mai şi 7 iunie.