Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Reducerea programelor de licenţă şi masterat
Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR), care s-a desfăşurat zilele trecute la Târgu Mureş, consideră că în universităţile din România există prea multe programe de licenţă şi masterat care nu au suficientă aplicabilitate în piaţa muncii şi se impune reducerea numărului acestora. „Există o preocupare în reaşezarea programelor de studii, în momentul acesta considerându-se că există prea multe programe de licenţă şi masterat şi că unele dintre ele nu au suficientă aplicabilitate în piaţa muncii. Astfel încât, pentru reaşezarea modului în care se utilizează resursele financiare, se discută şi reducerea numărului de programe şi de a le face mai legate de ceea ce se cere pe piaţă (...) Sunt peste 1.900 de programe de licenţă şi masterat şi acestea nu au apărut ca o consecinţă a cerinţei pieţei, ci ca o soluţie de a rezolva anumite probleme legate de norme, de funcţii didactice, în interiorul universităţilor. Or, programele trebuie să apară în mod firesc pentru ceea ce se cere pe piaţă, nu pentru ce se cere în interiorul universităţilor”, a declarat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei.
Acesta a precizat că, în cadrul CNR de la Târgu Mureş, s-a discutat intens şi pe marginea găsirii resurselor financiare şi ajungerea acestora cât mai rapid la universităţi, pentru a putea fi acoperit necesarul plăţii diferenţelor salariale rezultate în urma modificării legislaţiei, în luna august, precum şi a sporurilor doctorale, care trebuie acordate retroactiv.
De asemenea, a fost discutată și relaţia pe care universităţile o au cu studenţii, care „îşi doresc, pe bună dreptate, o predictibilitate mai mare a carierei, o serie de măsuri care să scadă abandonul şcolar şi o îmbunătăţire a modului de predare”, a precizat prof. dr. Azamfirei.
Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, alături de Universitatea „Petru Maior” şi cu Universitatea de Arte au găzduit, la sfârşitul săptămânii trecute, reuniunea Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), la care au participat 70 de rectori ai universităţilor din România, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, studenţi şi membri ai CNR.