În urmă cu 35 de ani, pe 22 decembrie 1989, era înlăturată ultima dictatură est-europeană de sorginte comunistă - cea din România. A fost un moment de mare tensiune socială, dar și un timp marcat de
Săptămâna probelor scrise la bacalaureat
Bacalaureatul va continua astăzi cu proba scrisă obligatorie a profilului (D), potrivit calendarului Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT). Mâine, 4 iulie, se va susţine proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării, probă scrisă sau practică. Ultima probă a examenului de bacalaureat va avea loc în data de 5 iulie. Atunci absolvenţii de liceu vor susţine proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare - denumită şi proba „F“ - probă scrisă sau practică.
Prima afişare a rezultatelor va avea loc pe 7 iulie, până la ora 16.00. În aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00-20.00, vor putea fi depuse contestaţiile. Soluţionarea acestora este prevăzută în zilele de 8 şi 9 iulie, iar afişarea rezultatelor finale are ca termen limită data de 10 iulie. Se consideră promovat la examenul de bacalaureat candidatul care a obţinut cel puţin nota 5 sau calificativul „admis“ la fiecare probă orală, a obţinut cel puţin nota 5 la fiecare probă scrisă sau practică de examen şi are media generală minimum 6.
Candidaţii eliminaţi de la o probă nu mai pot participa la probele următoare, sunt declaraţi „eliminaţi din examen“, fără posibilitatea recunoaşterii notelor pentru sesiunile următoare şi nu pot promova examenul de bacalaureat în sesiunea curentă.
Subiectul la română i-a demoralizat pe candidaţi
Subiectul tras la sorţi la limba şi literatura română la examenul de bacalaureat a atras nemulţumirea părinţilor şi elevilor prin gradul mare de dificultate mai ales la al treilea subiect, deşi ministerul a comunicat că varianta de subiect cu numărul 78 corespunde integral tematicii din programa aferentă examenului din acest an, fiind una dintre cele 100 elaborate şi publicate pe site-ul http://subiecte20007.edu.ro/ încă din 15 ianuarie 2007.
MECT a mai arătat că a supus dezbaterii publice toate variantele de subiecte cu scopul de a asigura transparenţa decizională şi de a le revizui, în funcţie de opiniile critice ale elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice. Forma finală a variantei 78 de la proba scrisă de limba şi literatura română a fost publicată pe site începând cu data de 19 februarie 2007, neexistând nici un fel de obiecţii din partea celor îndreptăţiţi să formuleze contestaţii sau propuneri. „Apreciem că una din posibilele motivaţii pentru această lipsă de reacţie este tocmai faptul că subiectele din structura variantei sunt corect formulate şi se regăsesc în programa de examen. Nemulţumirile în legătură cu varianta 78 au fost exprimate după susţinerea probei şi vizează gradul de dificultate pentru subiectul de la punctul 3“, se arată în comunicat.
Conform strategiei de elaborare a subiectelor, în orice variantă, cerinţele formulate la punctul 3 au rol de departajare. Tratarea acestora, în acord cu solicitările, permite reflectarea diferenţelor între elevi în ceea ce priveşte pregătirea la disciplină şi competenţele dobândite. Rezolvarea subiectului al treilea al variantei 78 viza capacitatea candidaţilor de a elabora un eseu argumentativ, în care să fie prezentat imaginarul poetic tradiţionalist dintr-o poezie studiată, pornind de la un text al criticului Nicolae Manolescu. Interpretarea textului nu reprezenta o cerinţă în sine.
Potrivit autorilor, la sfârşitul liceului, elevul este sau ar trebui să fie capabil să identifice ideea de bază a unei afirmaţii critice, după cum arată comunicatul transmis de MECT. Subiectul dădea posibilitatea oricărui elev ca, în funcţie de ceea ce a studiat la clasă cu profesorul sau din manual să reflecte, la alegere, o formulă poetică a tradiţionalismului. Subiectul al treilea este cotat cu 30 de puncte, din care 16 puncte pentru conţinut (formularea tezei sau a unui punct de vedere, argumentarea lui) şi 14 puncte pentru redactarea eseului (organizarea ideilor, utilizarea limbii literare, abilităţi de analiză şi interpretare, ortografie, punctuaţie etc.).
După prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română, urmează proba obligatorie a profilului care se susţine astăzi, 3 iulie, iar proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării, mâine, 4 iulie. Pe 5 iulie va avea loc o probă la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, probă scrisă sau practică. Rezultatele vor fi afişate pe 7 iulie. Contestaţiile vor putea fi depuse în aceeaşi zi, acestea fiind rezolvate în zilele de 8 şi 9 iulie. Rezultatele finale vor fi anunţate pe 10 iulie. (Oana R.)