Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Schimbări majore în programele pentru evaluarea naţională
Ministerul Educaţiei a publicat şi programele pentru examenele de anul viitor ce vor fi susţinute de către elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a, evaluarea naţională, respectiv bacalaureatul.
În ceea ce-i priveşte pe absolvenţii de gimnaziu promoţia 2015, aceştia vor avea mult mai mult de învăţat. La limba şi literatura română, elevii vor avea de învăţat, pe lângă trăsăturile specifice genului epic, liric, ca până acum, şi genul dramatic, fiind introduse, în plus, romanul, doina şi balada populară, iar la gramatică, semnele de punctuaţie. Şi programa la matematică a fost modificată, absolvenţii urmând ca în acest an şcolar să se familiarizeze cu problemele ce înlocuiesc limbajul riguros matematic cu situaţii pe care le pot întâlni în cotidian.
Bacalaureatul de anul viitor va începe pe 8 iunie, cu proba orală la limba şi literatura română, iar printre noutăţi se numără şi obligaţia ca membrii comisiei să verifice, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen după fiecare probă scrisă. La matematică, elevii vor fi evaluaţi şi anul viitor diferenţiat, în funcţie de profil şi de numărul de ore săptămânale. (Oana Nistor)