Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Sfinţii Martiri Brâncoveni, omagiaţi la Dorohoi
În contextul declarării anului 2014 ca An comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob“ Dorohoi a avut loc ieri activitatea „Sfinţii Martiri Brâncoveni - apărători şi mărturisitori ai credinţei creştin-ortodoxe“.
2014 este dedicat Sfinţilor Martiri Brâncoveni întrucât se împlinesc 300 de ani de la martirizarea şi trecerea lor în rândul mucenicilor lui Hristos. În acest context, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca acest an să fie declarat Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
Astfel, având ca motto textul din Epistola cătrei Evrei a Sfântului Apostol Pavel „Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa“, ieri, 29 octombrie 2014, la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob“ din Dorohoi a avut loc activitatea „Sfinţii Martiri Brâncoveni - apărători şi mărturisitori ai credinţei creştin-ortodoxe“. Ziua de 29 octombrie nu a fost aleasă întâmplător, ci pentru că în această zi se împlinesc 326 de ani de la începutul domniei lui Constantin Brâncoveanu. Proiectul a fost iniţiat de părintele Petru-Georgel Chichioacă, profesor de istoria Bisericii Ortodoxe Române la Seminarul dorohoian, iar în cadrul activităţiii s-a prezentat un referat despre viaţa şi activitatea marelui domnitor. La final, participanţii au audiat „Balada sfinţilor martiri“.
Obiectivele proiectului au fost conştientizarea de către elevi a motivelor canonizării Sfinţilor Martiri Brâncoveni, precum şi stimularea interesului elevilor pentru cercetare şi studiu istoric. (Pr. Creţu Vasile Ionuţ, consilier educativ)