Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Simulările examenelor naţionale, în martie
Elevii din anii terminali de gimnaziu şi liceu (clasele a XII-a şi a XI-a) vor susţine simulările examenelor naţionale începând cu data de 13 martie, când se va derula proba scrisă la limba şi literatura română, potrivit unui ordin aprobat de ministrul educaţiei.
Pe 15 martie vor avea loc proba scrisă la matematică pentru simularea evaluării naţionale şi proba scrisă obligatorie a profilului pentru bacalaureat, iar pe 17 martie, proba la alegere a profilului şi specializării, care va fi susţinută numai de elevii claselor a XII-a. Potrivit calendarului, toate rezultatele se vor afişa pe 31 martie şi vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ şi discutate individual cu elevii.
Modelele de subiecte elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare au fost deja publicate pe site-ul subiecte2017.edu.ro şi au fost construite, potrivit Ministerului Educaţiei, în strictă concordanţă cu programele pentru Evaluarea Naţională, respectiv Bacalaureat, la nivel mediu de dificultate şi cu posibilitatea de a fi rezolvate în 120 de minute.
Cel puţin în privinţa evaluării naţionale, în 2017 există mai multe noutăţi. Astfel, nota de la evaluarea naţională va avea o pondere de 80% în calculul mediei de admitere la liceu, faţă de 75% cât a fost până în prezent. De asemenea, repartizarea computerizată a elevilor în clasa a IX-a se va realiza într-o singură etapă, urmată de o perioadă dedicată rezolvării cazurilor speciale.
O altă modificare, valabilă atât în cazul examenului de bacalaureat, cât şi în cazul evaluării naţionale vizează eliminarea prevederii conform căreia nota finală după soluţionarea contestaţiilor se modifică numai în cazul în care între nota iniţială şi nota de la contestaţii există o diferenţă de minimum 0,5 puncte. În 2017, prima sesiune a bacalaureatului se va încheia pe 24 iulie, în timp ce a doua, la 21 august.