Noapte senină de toamnă. Cerul și-a înveșmântat trupul de catifea neagră în mantia-i de stele. Luna se joacă de-a v-ați ascunselea cu bumbii aurii, pitindu-se pe după un vârf de munte. Privesc cerul
Soluţii pentru continuarea procesului de învăţare
Cursurile în învăţământul preuniversitar au fost suspendate, iar Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) caută soluţii pentru continuarea procesului didactic, în special pentru clasele terminale de liceu şi gimnaziu. În acest sens, ministerul va realiza cursuri în parteneriat cu Televiziunea Română ce vor fi disponibile pe un canal de YouTube. Totodată, MEC face un apel către cadrele didactice „să contribuie cu resurse educaţionale deschise” ce vor fi accesibile pe platforma red.educred.ro.
Ministerul Educaţiei, în parteneriat cu Televiziunea Română, va realiza cursuri pentru toate nivelurile de învăţământ, cu prioritate pentru elevii claselor a VIII-a şi a XII-a/XIII-a, „pentru a asigura continuitatea pregătirii în vederea susţinerii examenelor naţionale”, după cum informează o notă transmisă de MEC către inspectoratele şcolare. Astfel, pentru elevii de liceu şi, în special, pentru cei din clasele terminale, ca şi pentru cei de clasa a VIII-a, MEC va crea un canal de YouTube. „Ne dorim implicarea profesorilor pentru realizarea de lecţii video. Suportul tehnic este asigurat în mod gratuit, în cadrul unui parteneriat semnat cu Televiziunea Română. Exprimarea interesului pentru realizarea de conţinut video se face prin completarea formularului accesând următorul link: http://s9.ro/14lu. Este nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi şi de încurajarea elevilor să fie în contact cu învăţarea de zi cu zi”, a precizat ministrul interimar al educaţiei, Monica Anisie.
O soluţie pentru continuarea procesului de învăţare, în cazul elevilor din ciclul primar şi gimnazial, este reprezentată de cursurile online, ministrul făcând în acest sens un apel către cadrele didactice pentru a contribui cu resurse educaţionale potrivite acestei perioade din anul şcolar. „Inspectoratele Şcolare Judeţene şi Casele Corpului Didactic, susţinute prin infrastructura proiectului «Curriculum relevant, educaţie deschisă pentru toţi» - CRED, au posibilitatea de a încărca în cloud (spaţiu virtual de stocare) resurse educaţionale deschise, care pot fi accesate de către toţi elevii şi profesorii din România”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a ministrului educaţiei.
Resursele vor fi disponibile la adresa red.educred.ro şi pot fi încărcate direct de către profesorii care au conturi pe platformă (de tipul @educred.ro) sau cu ajutorul experţilor de e-learning angajaţi în cadrul proiectului, lista acestora fiind disponibilă pe site-ul ministerului - http://s9.ro/14lt. „Aceste demersuri nu se substituie cursurilor din unităţile de învăţământ preuniversitar, rolul lor fiind de a crea un cadru educaţional în această perioadă”, a subliniat MEC. Simulările examenelor naţionale, olimpiadele şcolare, competiţiile sportive, activităţile extraşcolare, precum şi toate celelalte activităţi care presupun prezenţa elevilor în colectivitate au fost amânate, iar profesorii din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi particular acreditat „nu vor fi afectaţi în ceea ce priveşte drepturile salariale”.