Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Strategii locale de dezvoltare a sportului şcolar
Programul „Iniţiere în sport” lansat la Sfântu Gheorghe în urmă cu un an se va extinde în această toamnă. Acesta va conţine şi o componentă de gimnastică medicală, având ca grup-ţintă un număr de 2.400 de copii. Un alt program, iniţiat la Târgu Mureş, oferă cursuri gratuite de iniţiere în înot pentru copiii din oraş cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani.
Programul „Iniţiere în sport” demarat anul trecut la Sfântu Gheorghe va fi reluat de la 1 octombrie şi va cuprinde două componente noi, una „de gimnastică medicală prin joacă”, iar cealaltă dedicată copiilor talentaţi, potrivit reprezentanţilor primăriei.
„În acest an, pe lângă copiii din grupele mari ale grădiniţelor, cei din clasele pregătitoare şi I, şi elevii din clasele a II-a vor putea beneficia de efectele pozitive ale acestui program. Programul „Iniţiere în sport” se va relua în data de 1 octombrie cu două «subprograme» noi: pe de o parte, va fi lansat programul denumit «Dezvoltarea mişcării cu gimnastică medicală prin joacă», în cadrul căruia copiii vor fi ajutaţi de profesionişti în scopul prevenirii agravării sau eliminării bolilor pediatrice (platfus, picioare în X, picioare în paranteze, probleme de statură etc.). Pe de altă parte, se va lansa şi un program pentru copiii talentaţi, în cadrul căruia se vor oferi o serie de activităţi de după-amiază gratis pentru copiii mai înclinaţi spre practicarea în mod mai regulat a sporturilor. Aici, copiii vor putea încerca mai multe tipuri de sporturi”, arată iniţiatorii programului.
Programul se va desfăşura în perioada octombrie 2018 - iunie 2019 la Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe şi va începe cu antrenamente de patinaj, echipamentele urmând să fie asigurate de Asociaţia Sportivă „Pinguinii Regali”.
În prima etapă a programului au fost implicaţi aproape 2.000 de copii din 11 şcoli şi 14 grădiniţe din Sfântu Gheorghe, iar în acest an şcolar numărul copiilor participanţi va ajunge la 2.400.
„Cred că este foarte important să ne implicăm în creşterea unei generaţii sănătoase în acest oraş. În contextul în care ştim că copiii petrec din ce în ce mai mult timp în faţa calculatoarelor, la televizor, este foarte important să le facilităm accesul la sport, să îi facem să îndrăgească mişcarea”, a declarat primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.
Un alt program dedicat preşcolarilor şi copiilor de şcoală primară a fost lansat la Târgu Mureş. Printr-un proiect comun al primăriei şi Clubului Sportiv Municipal (CSM) din oraş, vor fi oferite cursuri gratuite de înot pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani, până în acest moment fiind deja înregistrate 500 de înscrieri.
„Dorim ca toţi copiii din Târgu Mureş să aibă şansa de a învăţa să înoate, iar după acest program de iniţiere, părinţii şi antrenorii vor decide pentru ei dacă doresc sau nu să facă performanţă. Astfel, prin intermediul unităţilor de învăţământ - grădiniţe şi şcoli, micuţii cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani se pot înscrie şi pot participa în mod gratuit la aceste cursuri, timp de 3 luni, de două ori pe săptămână. Municipalitatea pune la dispoziţia elevilor înscrişi transport gratuit, de la şcoală către bazin şi retur”, a declarat, într-o conferinţă de presă, consilierul primarului din Târgu Mureş, Claudiu Maior, citat de Agerpres.
Cursurile de iniţiere în înot vor fi organizate la bazinul olimpic acoperit din cadrul Complexului de Agrement şi Sport „Mureşul” şi vor fi susţinute de către 12 antrenori profesionişti. Grupele de înot vor avea o componenţă de maximum 10 copii.
Unul dintre antrenorii renumiţi din Târgu Mureş, Bartalis Karoly, managerul secţiei de nataţie a CSM, a declarat că acest proiect se va derula împreună cu secţia de polo, iar copiii care vor dovedi abilităţi deosebite vor fi selectaţi şi vor fi cooptaţi în grupele de sportivi de performanţă, înot, înot sincron, polo etc.