Elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş au participat la un workshop susţinut de pilotul Bogdan Marişca, în cadrul campaniei de siguranţă rutieră „Be Cool. Keep it Safe!”,
Stresul copiilor, explicat pe înţelesul părinţilor
„Stresul bun şi stresul rău în viaţa copiilor noştri“ este tema celei de-a şaptea ediţii a conferinţelor „Ai copil. Învaţă să fii părinte!“ organizate de Şcoala „Varlaam Mitropolitul“ şi care se deschid astăzi, 5 mai, la ora 18:00, în Aula Magna a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Invitaţii speciali ai acestei ediţii sunt jurnalistul Irina Păcurariu, care va încerca să ne ajute să aflăm „Cât de responsabili suntem de stresul copiilor noştri“, şi Urania Cremene, expert în parenting, cu care publicul se va întâlni pe 12 mai, în aceeaşi sală.
Seria conferinţelor „Ai copil. Învaţă să fii părinte!“ a fost lansată şi la Iaşi în 2011, răstimp în care a avut invitaţi de marcă - prof. dr. Pavel Chirilă, Adriana Titieni, Marius Tudosiei, maica Siluana, Monica Reu, Cristina Trepcea, Sorin Mihalache şi nu numai.
„Demersul nostru este de a oferi o mână de ajutor părinţilor. Am dorit să venim în întâmpinarea unei nevoi pe care am sesizat-o la mulţi părinţi. Prin aceste întâlniri ne dorim să le oferim tuturor posibilitatea de a interacţiona cu specialişti care le pot oferi răspunsuri la foarte multe întrebări“, a explicat Cristina Gheorghe, directorul executiv al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul“.
Conferinţele s-au bucurat de un public numeros şi au fost foarte bine primite. „Este un adevărat curs de dezvoltare personală în care interacţionez cu alţi părinţi şi suntem conduşi de aceeaşi dorinţă mare de a fi cât mai buni pentru copiii noştri, dar şi pentru noi. Putem fi mai buni pentru noi acceptând atât calităţile, cât şi defectele şi lucrând cu ele“, a spus Simona Marinică, directorul Şcolii „Varlaam Mitropolitul“. „Am întâlnit oameni care mi-au putut oferi răspunsuri. M-am bucurat să văd deschidere din partea specialiştilor cu care s-a putut interacţiona foarte uşor. Pentru mine au fost de un real folos şi cred că şi multor părinţi“, a recunoscut Maria Condurache, învăţătorul clasei a IV-a de la „Varlaam Mitropolitul“.
Şi copiii au griji
„Stresul bun şi stresul rău în viaţa copiilor noştri“ a fost o tematică atent aleasă. „Viaţa unui elev reprezintă un balans între orele la care trebuie să participe, pregătirea individuală, examene, eventualele activităţi extracurriculare la care participă după programul şcolii, viaţa socială. Fiecare elev doreşte să se implice în proiecte cu scopul de a promova educaţia personală sau doar să se distreze. Lupta pe care o susţine se va da între termenele de finalizare a proiectelor, temelor asumate, presiunile financiare, presiunea familiei, şcolii, societăţii, conflictele interpersonale, gestionarea şi asumarea constrângerilor şi libertăţilor dorite. Combinarea acestor factori pot conduce la anumite tulburări emoţionale, cea mai comună fiind stresul“, a atras atenţia prof. Cristina Timofte, diriginta viitorilor gimnazişti de la „Varlaam“. Stresul nu-i ocoleşte nici pe profesori, dar pentru ei este mai simplu să-şi fixeze obiectivele importante. Ei controlează mai bine modul în care îşi desfăşoară activitatea. „În ciuda unor constrângeri administrative, meseria de profesor oferă o mare libertate de a-ţi fixa scopuri, de a-ţi organiza activitatea, de a-ţi construi mediul pe care ţi-l doreşti. Când reuşeşti să faci toate acestea, nu mai resimţi stresul, munca devine plăcută pentru că ştii că te reprezintă“, a punctat Adrian Timofti, profesor de istorie la viitorul gimnaziu.
Dincolo de conotaţiile în general negative, stresul are şi efecte pozitive. „Pentru mine, este o stare de care am nevoie şi care mă ajută să mă dezvolt. Nu îl privesc ca pe un element negativ. Stresul bun este acel tip de emoţie care te ajută să te descoperi, să creşti, să rămâi pururi tânăr. Noi trebuie să fim capabili să transformăm stresul rău într-unul bun“, a fost sugestia oferită de Anamaria Timofti, profesor de limba şi literatura română al viitorilor gimnazişti.
La conferinţe sunt aşteptaţi toţi cei interesaţi de dezvoltarea personală şi de crearea unei relaţii cât mai bune cu cei mici. Astăzi, 5 mai, speakerul serii va fi Irina Păcurariu, care a acceptat cu bucurie invitaţia Şcolii „Varlaam Mitropolitul“. Intrarea la conferinţe este gratuită.