Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Studenţia, mai scumpă de la an la an
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a dat publicităţii luni un studiu în care prezintă valorile celor mai importante taxe pe care studenţii sunt nevoiţi să le plătească în 21 de universităţi din ţară, atrăgând atenţia asupra faptului că acestea cresc de la un an la altul şi că multe dintre ele sunt nejustificate, la limita legii sau chiar ilegale.
Conform studiului ANOSR, doar în ultimul an universitar 38% dintre universităţi au crescut taxele de şcolarizare, discuţii despre astfel de creşteri existând în peste jumătate dintre universităţi, iar în ultimii trei ani acestea au crescut în 81% dintre universităţi. ANOSR arată şi faptul că sunt diferenţe „uriaşe“ între taxele de şcolarizare încasate de universităţi pentru acelaşi program de studiu, deşi costurile ar trebui să fie similare.
Astfel, dacă la Universitatea Româno-Americană specializarea Drept e taxată cu 2.000 de lei, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca acelaşi program de drept e taxat cu 3.600 de lei. De asemenea, diferenţele de la o universitate la alta pentru taxele plătite la specializări ca Economie, Psihologie sau Automatică şi calculatoare pot fi de până la 2.000 de lei. Cele mai mari diferenţe sunt la specializările de medicină - de la 4.800 de lei la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu până la 9.000 de lei la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, arată sursa citată. Studiul ANOSR prezintă şi o hartă a celor mai mari taxe de cămin din universităţile româneşti.
„Deşi în general căminele cu preţuri mari au condiţii foarte bune, totuşi uneori valoarea taxelor pe care studenţii trebuie să le plătească pentru ele depăşeşte limitele normale ale unui buget studenţesc. Cele mai scumpe taxe de cămin sunt la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu - 540 de lei, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi - 500 de lei şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi - 450 de lei.
Analizând taxele de admitere la universitate, ANOSR susţine că acestea variază între 20 şi 350 de lei, în contextul în care valoarea acestor taxe ar trebui să acopere doar cheltuielile legate de personalul prezent la procesul de cazare şi materialele utilizate, acestea nedepăşind câteva zeci de lei.
Cele mai mari taxe de admitere, conform studiului ANOSR, sunt încasate de universităţile de medicină: Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ Iaşi - 350 de lei, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş - 200-500 de lei, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj - 300 de lei.
De asemenea, taxele de reexaminare costă între 25 de lei per examen (Universitatea Politehnica Timişoara) şi 135 per credit ECTS (Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca), ceea ce înseamnă că restanţa unui examen de 5 credite poate ajunge la 675 de lei, arată reprezentanţii studenţilor.
„Atragem atenţia universităţilor că problema subfinanţării educaţiei nu trebuie rezolvată prin condamnarea pe nedrept a studenţilor la taxe mai mari şi aşteptăm din partea lor mesaje şi acţiuni mai ferme prin care să atragă atenţia asupra problemelor datorate lipsei unei alocări suficiente pentru educaţie. Aşteptăm să vedem şi propunerile de la guvern privind legea bugetului pentru anul viitor, pentru că, dacă educaţia va fi tratată cu aceeaşi lipsă de importanţă cu care a fost tratată la rectificarea bugetară din ultimele zile, suntem pregătiţi să ne organizăm pentru o toamnă studenţească“, a declarat Cristi Popescu, preşedinte ANOSR, conform sursei citate. (Cristina Zamfirescu)