Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Studenţii din Cluj, atrași de limba norvegiană
Departamentul de Limbi şi Literaturi Scandinave al Facultăţii de Litere din cadrul UBB şi Ambasada Norvegiei la Bucureşti au organizat luni „Ceremonia de sărbătorire a 25 de ani de studii norvegiene în România, la UBB”. Potrivit profesoarei Sanda Tomescu, inițiatoarea, în urmă cu două decenii şi jumătate, a studiilor de norvegiană la Cluj, numărul studenților care vor să învețe această limbă este în continuă creştere. La Facultatea de Litere învață, în prezent, limba norvegiană peste 250 de tineri clujeni. În toamna aceasta, s-au înscris în anul I 125 de studenţi, care învaţă norvegiana în combinaţie cu o altă limbă internaţională. „La Cluj este singurul loc din ţară în care se studiază, în mod organizat, limba norvegiană, la nivel de licenţă”, a explicat Sanda Tomescu, citată de Agerpres.
Prezent la ceremonia aniversară, ambasadorul Norvegiei la București, Tove Bruvik Westberg, a precizat că, prin acest tip de studii, limba şi cultura norvegiană şi-au găsit în România un mod de exprimare, ajungând să fie cunoscute şi îmbrăţişate de o serie de tineri. „Este un lucru important pentru ambele ţări, deoarece acest lucru va duce la o mai bună înţelegere reciprocă a noastră, putem învăţa unii de la ceilalţi, ne putem îmbogăţi cunoştinţele şi credem că acest lucru este foarte valoros. Sunt multe posibilităţi în societatea norvegiană, care oferă infrastructură pentru artişti, scriitori, pictori de a-şi dezvolta creaţia şi noi am vrea să împărţim aceste lucruri cu alţii”, a mai spus Tove Bruvik Westberg.