Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Turnul principal al unui castel medieval a fost descoperit la Timişoara
Arheologii de la Muzeul de Istorie a Banatului au descoperit, cu prilejul unor săpături în municipiul Timişoara, un donjon medieval (turn principal al unui castel, cel mai bine fortificat - n.r.) din veacurile XIV-XV, de pe vremea lui Carol Robert dâ Anjou. Profesorul Dan Leopold Ciobotariu, directorul Muzeului din Timişoara, a spus că descoperirea a fost întâmplătoare, adiacentă săpăturilor efectuate pentru găsirea unei fântâni medievale, a cărei existenţă a fost semnalată prin măsurători radio, conform Agerpres.
„Turnul a fost descoperit în curtea vechiului castel medieval ridicat de Carol Robert şi devenit, ulterior, reşedinţa lui Iancu de Hunedoara, donjonul aparţinând, după primele aprecieri, fazei de construcţie a cetăţii medievale. Acesta are în interior o încăpere, asemeni tuturor donjoanelor de acest tip, cu o lăţime de peste 10 metri, şi a fost îngropat, ulterior, în castelul medieval care s-a născut în jurul lui“, a explicat directorul muzeului. Odată cu descoperirea turnului medieval, au mai fost descoperite şi câteva cioburi, obiecte vechi, monede, iar în prezent se lucrează la datarea elementelor de zidărie găsite. La finele anului trecut, arheologii timişoreni au descoperit şi alte ziduri, în timpul lucrărilor de consolidare a clădirii, care au etalat „vârstele“ castelului, toate obiectele scoase la lumină fiind expuse într-o expoziţie. Obiectele dezvăluie toate etapele evoluţiei castelului Huniade, din perioada lui Carol Robert dâ Anjou, de la începutul veacului al XIV-lea (anul 1307). Pentru a le pune în valoare, zidurile vechi vor fi curăţate, restaurate, luminate şi acoperite cu o podea de sticlă groasă, care să permită vizualizarea lor.