Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Un nou membru titular al Academiei Române
Prof. univ. dr. ing. Horia-Nicolai Teodorescu, cadru didactic al Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI), a devenit membru titular al Academiei Române. Horia-Nicolai Teodorescu este şi director al Institutului de Informatică Teoretică al filialei Iaşi a Academiei Române. În prezent predă cursurile de Microcontrolere şi microsisteme, de Electronică şi informatică medicală, iar la master - Fundamentele inteligenţei artificiale.
Acad. Horia-Nicolai Teodorescu a declarat, luni, potrivit Agerpres, că a primit numirea ca pe o mare onoare, dar care presupune şi un număr mare de noi îndatoriri, responsabilităţi şi activităţi în cadrul Academiei şi în afara ei.
„Poate cel mai bogat ansamblu de responsabilităţi este cel al datoriilor morale, în care membrii Academiei se implică adesea în colectiv sau anonim şi care sunt poate mai puţin vizibile. Exemple sunt participarea la colective de redactare de unor lucrări ample, precum Istoria Civilizaţiei Româneşti, aflată în lucru, participarea la editarea şi îngrijirea de reviste ale Academiei Române, participarea la diverse activităţi de jurizare ştiinţifică, la activităţi culturale şi ştiinţifice organizate sau co-organizate de Academia Romană, redactarea de puncte de vedere fundamentate, solicitate de structuri ale statului sau decise de Academie ca fiind de importanţă vitală pentru stat şi naţiune - de exemplu, problema Roşia Montana”, a declarat acad. Horia - Nicolai Teodorescu.
Contribuţiile ştiinţifice principale ale profesorului sunt în domeniile sistemelor inteligente şi inteligenţei artificiale, cu aplicaţii în special în ingineria biomedicală şi tehnologia vorbirii, dar şi în ramuri ale electronicii aplicate.