Cartea „Preoți ortodocși bănățeni cu Sfânta Cruce sub tricolor - Decembrie ´89”, avându‑l ca autor pe părintele Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost tipărită cu
O întâlnire care îmbină credinţa cu bucuria tinerilor
L-am rugat pe Ştefan Ferchiu, unul dintre participanţii la întâlnirea de la Timişoara, să ne vorbească despre felul în care a ajuns prima dată la aceste întâlniri şi cum reuşeşte să se implice în comunitatea din care face parte, el locuind de mai mulţi ani în Marea Britanie. Ştefan Ferchiu a venit la Întâlnirea Tineretului Ortodox din Timişoara din Cambridge, Marea Britanie. Este în vârstă de 35 de ani și s-a născut în Comănești, județul Bacău. Este inginer în telecomunicații, absolvent la București şi Copenhaga. Face parte din Parohia „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Cambridge din 2015, iar din Asociaţia „Nepsis” din 2016.
Prima oară am participat la Întâlnirea tinerilor ortodocşi de la București, în 2016. Chiar dacă nu am reușit să particip la activităţile întâlnirii atunci în toate cele 4 zile, atât cât am reușit a fost util și plăcut. În cadrul organizației de tineret ortodox „Nepsis-Cambridge” a Parohiei „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cambridge, Marea Britanie, am participat la mai multe întâlniri locale și internaționale. Printre ele aș menționa congresele locale (UK) și mitropolitane Nepsis, care s-au organizat în oraşe precum Roma, Dublin, Paris, Las Palmas, Luton, Edinburgh. Am participat şi la taberele de schi „Nepsis”, organizate în fiecare iarnă. În cadrul parohiei am reuşit să organizăm şi un pelerinaj la Sfântul Munte Athos, în anul 2019. Eu am ajuns în Cambridge după ce am terminat masteratul și am găsit acolo o parohie frumoasă şi bine închegată. Pe lângă evenimentele organizate de tinerii din Asociaţia „Nepsis” am mai participat și la catehezele ţinute de părintele nostru paroh, precum și la alte întâlniri de socializare organizate de anumiţi oameni din parohie. Cel mai mult mi-a plăcut la întâlnirile internaţionale de tineret caracterul lor internațional. La aceste întâlniri am cunoscut creștini ortodocși din toată lumea, am auzit cum trăiesc ei Ortodoxia şi cum fac faţă problemelor şi oportunităților. Un aspect specific întâlnirii de la București a fost şi faptul că atunci s-a slujit prima Liturghie în incinta Catedralei Mântuirii Neamului. A fost un moment de ţinut minte pentru toţi participanții, atât români, cât şi cei din afara granițelor.
Am reuşit să mențin legătura cu mulţi tineri români pe care i-am cunoscut la întâlniri şi cu o parte am reușit chiar să mă revăd de-a lungul anilor. Am cunoscut şi un creştin din Egipt. Vorbesc cu el din când în când. M-a invitat de mai multe ori să merg să-l vizitez şi dacă o să ajung vreodată în Egipt, cu siguranță o să-i scriu şi sper să-l revăd.
În legătură cu întâlnirea din acest an, am mai vizitat Timișoara doar o dată. Am văzut catedrala, piața din fata catedralei și zona alăturată. Din ce am văzut, e un oraș frumos, mai „vestic” (în sens pozitiv) decât multe oraşe din țară.
Cred că întâlnirile ar fi şi mai frumoase dacă s-ar putea organiza primirea mai multor tineri, deşi cred că nu ar fi uşor pentru organizatori. Cred că ar ajuta ca mult mai mulţi tineri să participe la o asemenea întâlnire.
Alături de părintele coordonator, împreună cu grupul din mitropolia noastră, mai participă 10-11 tineri. Pe majoritatea nu îi cunoşteam până a ajunge la Timişoara, aceştia fiind tineri din diferite ţări din cadrul mitropoliei, dar aici, la Timişoara, am reuşit să ne împrietenim. Cu cei din Marea Britanie mențin mai strâns legătura. Ne revedem la congresele locale și ne mai și vizităm.
La Cambridge, în cadrul parohiei, îl mai ajut pe părintele cu aranjarea bisericii pentru slujbe şi cu diferite activități de organizare. (Ştefan Ferchiu)