Un sultan luminat și reformist, Abdul-Medjid, a reușit să pună la loc în 1852 steaua de argint furată din Biserica Nașterii Domnului din Betleem, pe care scria așa: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus es
Pe munte, spre Cruce! De la poalele Caraimanului către înălțimile trăirilor
Muntele este un exemplu simbolic pentru fiecare creștin!
Privind cu ochii duhovnicești către înălțimile muntoase, învățăm neclintirea în credință, statornicia, dreptatea și verticalitatea, tăria și puterea. De fiecare dată, creația ne oferă lecții de neuitat, pilde și îndemnuri, întrucât este zidirea mâinilor Lui.
În Sfânta Scriptură, muntele este menționat adeseori, iar contextele prin care acesta este pus în lumină sunt tot atâtea prilejuri de a vizualiza înțelepciunea și atotștiința lui Dumnezeu.
Piatra a fost asemănată cu Mântuitorul Iisus Hristos, piatra cea din capul unghiului (Efeseni 2, 20), punctul de susținere, legătura dintre Legea Veche și cea Nouă. În activitatea Sa publică, Învățătorul Desăvârșit a propovăduit mulțimilor Fericirile de pe Muntele de deasupra Lacului Ghenizaret (Mării Galileei), pe munte S-a schimbat la Față, în munte S-a retras să se roage, a folosit muntele ca analogie pentru înțelegerea anumitor pilde etc.
Muntele Caraiman poate fi privit și din perspectivă duhovnicească (nu doar turistică!), înțelegând că urcușul către Crucea Eroilor, cu drumul sinuos, cu poticnirile și încercările specifice fiecărui drumeț prin această lume, este cel care prezintă în fața lui Dumnezeu efortul, râvna și evlavia depuse pentru a-L întâlni.
Într-adevăr, pe Domnul Îl poți întâlni pretutindeni, însă, așa cum aurul se purifică în topitoare, asemenea este și nevoința depusă de un creștin pentru viețuirea pentru veșnicie în dragostea Preasfintei Treimi, pentru că vrednic este lucrătorul de plata sa (Luca 10, 7), iar cine păstrează regulile jocului se încununează (conform 2 Timotei 2, 5).
An de an, hramul Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci”-Caraiman este precedat de pelerinajul intitulat sugestiv Pe munte, spre Cruce!
Titlul nu descrie doar itinerarul pe care participanții îl parcurg, ci mai cu seamă este creionat, în cuvinte descriptive, un parcurs duhovnicesc firesc pe care un creștin ancorat pe cale trebuie să-l aibă pentru ca viața și osteneala să se încununeze cu bucurie veșnică.
Drumeția cu valențe cerești pornește de la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci”-Caraiman, unde arhim. David Petrovici, starețul așezământului monahal, rostește o rugăciune de binecuvântare pentru grupul de pelerini. Purtați parcă de aripi angelice, peregrinii urcă până pe Platoul Bucegi cu telecabina, sub atmosfera generală a sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci.
Odată cu urcarea în altitudine se înțelege și o înălțare duhovnicească, iar mintea și sufletul se găsesc mai aproape de Dumnezeu. Vezi, simți, înțelegi într-un mod aparte urcușul duhovnicesc pe care îl parcurgi cu inima deschisă către cer.
Ajungându-se la monumentele naturale Babele și Sfinxul, se merge organizat timp de două ore, perpedes apostolorum, pe crestele munților, gândind din nou cât de anevoios este drumul către înălțimile duhovnicești, iar efortul depus de fiecare creștin pentru a ajunge pe culmile trăirilor nu poate rămâne nerăsplătit de Dumnezeu, care nu rămâne dator niciodată!
Chintesența pelerinajului Pe munte, spre Cruce! este momentul pomenirii eroilor neamului românesc la locul unde, cu ajutorul lui Dumnezeu, se va înălța o bisericuță în amintirea celor care s-au jertfit pentru libertatea, demnitatea și unitatea poporului român.
În data de 15 septembrie 2018, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit locul unde va fi înălțată Biserica Eroilor. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a spus: Când urcăm pe munte cu piciorul, urcăm şi sufletul nostru prin jertfă, prin gândul de rugăciune, prin gândul bun de a pomeni eroii neamului şi de a ne ruga Preasfintei Treimi ca să păzească ţara noastră, poporul român şi să ne dăruiască pace şi bucurie, sănătate şi mântuire întru mulţi şi binecuvântaţi ani.
Nu trebuie uitată nici activitatea de ecologizare pe care pelerinii Mănăstirii Caraiman o desfășoară pe munte, în timpul drumeției către Crucea Eroilor, căci rugăciunea și fapta bună sunt cele care-l înalță pe om (de la mediocritate la sfințenie).
Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman este un simbol cu adevărat minunat! Edificat de regina Maria între anii 1924 și 1928, la altitudinea de 2.291 de metri, pentru memoria eroilor, reprezintă un monument unic, fiind cea mai înaltă cruce din lume construită pe un vârf montan.
Clădită cu jertfă ca simbol al jertfei eroilor, înțeleasă ca Altarul de Jertfă, Sfânta Cruce proteguiește întreaga Vale a Prahovei, pogorând har dumnezeiesc către toți cei care o privesc, se închină și înalță o rugăciune.
Hramul Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci”-Caraiman din data de 14 septembrie poartă această bucurie duhovnicească din ajun a peregrinării pe culmile munților, cu rugăciune și cântări închinate Sfintei Cruci, cu evlavie, credință și dragoste, cu osteneală, efort și nevoință, dar cu bucurie și cu întărire în credință, cu mulțumire sufletească și desfătare duhovnicească.
An de an, pelerinajul Pe munte, spre Cruce! oferă trăiri despre care pelerinii mărturisesc că sunt aparte, înălțătoare, tainice și vor rămâne așa, adăugându-se comorilor nepieritoare pe care fiecare le strânge în sufletul său.
Muntele și crucea, temelia și înălțimea, credința și iubirea, moartea și viața, pământul și cerul, toate laolaltă, se unesc în periplul de la baza Caraimanului până la Crucea din vârful muntelui. Un amalgam de trăiri și experiențe pe care le aștepți să revină în fiecare an, în ajunul hramului de la Mănăstirea Caraiman.
Înălțarea Sfintei Cruci este sărbătoarea care ne cheamă la ascensiune duhovnicească! Și cum poate fi mai potrivit pentru cei care-și doresc aceasta, decât să participe fizic la pelerinajul Pe munte, spre Cruce!, înțelegând într-un mod special ce înseamnă efortul de a ajunge la Sfânta Cruce, de a te bucura de întâlnirea la înălțime cu Domnul, Cel răstignit și înviat!
Este o înțelegere a teologiei Sfintei Cruci într-un mod palpabil și o bucurie care este greu de descris în slove smerite…
Crucea și muntele sunt temelia zilelor de prăznuire duhovnicească de la hramul Mănăstirii Caraiman din stațiunea Bușteni. În cele două componente regăsim credința, nădejdea și dragostea pe care le căutăm în fiecare zi, pentru a ne spori crezul și pentru a ne continua viața pe vertical, gândind că pelerinajul vieții noastre se poate asemăna, păstrând proporțiile, cu drumeția întreprinsă în ajunul hramului frumoasei mănăstiri, intitulată într-un mod inspirat Pe munte, spre Cruce!