Alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite au venit și s-au dus. A curs multă cerneală și s-au agitat mulți biți. Urmează alegerile din România. Unii s-au bucurat, alții mai puțin.
Răspunsuri duhovniceşti: Copiii nu sunt feriţi de ispite
Care sunt ispitele care-i încearcă pe copii şi ce trebuie să facă părinţii şi povăţuitorii lor?
Copiii între 7 şi 10 ani sunt ispitiţi îndeosebi de gândul de a lua bani din casă, fără ştirea părinţilor; de a se împrieteni cu copii răi, de a pleca de acasă pe ascuns, de a încerca să fumeze, de a imita pe părinţi în cele rele, de a sta la televizor, privind imagini necurate, pierzând timpul de rugăciune şi de odihnă, iar în unele cazuri sunt biruiţi de instinctele trupeşti.
Copiii între 10 şi 14 ani sunt ispitiţi, mai ales, de curiozitatea instinctelor trupeşti, de patima tutunului, a înjurăturilor şi de televizor, care le răpeşte aproape tot timpul liber şi le întinează mintea şi trupul.
Pentru înlăturarea instinctelor care bântuie în rândul copiilor la această fragedă vârstă, părinţii, educatorii şi învăţătorii sunt datori să-i supravegheze îndeaproape, să-i culce, acasă şi la cămine, în camere separate de băieţi şi de fete; să-i aşeze în bănci separat, să facă orele de gimnastică la şcoală pe vârste şi sexe, să-i ferească de tot felul de imagini şi filme pornografice şi, mai ales, de televizor, care îi înrobeşte de mici.
Preoţii care predau religia în şcoli şi duhovnicii copiilor sunt datori să facă Agheazmă regulat în şcoli şi în cămine, să pună icoane în toate sălile de clasă şi dormitoare, să dea gratuit copiilor cărţi de rugăciuni şi de educaţie religioasă şi morală, precum şi cruciuliţe şi iconiţe. Apoi, preotul să facă rugăciuni împreună cu copiii, să-i cheme duminica şi în sărbători la Sfânta Liturghie şi să combată toate ispitele care îi lovesc, printr-o mai deasă spovedanie şi Împărtăşanie, ştiind că şi preoţii şi părinţii vor da seamă pentru sufletele lor în faţa lui Dumnezeu.
De felul cum vor fi crescuţi, educaţi, supravegheaţi şi catehizaţi religios copiii, până la vârsta de 14-15 ani, depinde în cea mai mare măsură realizarea lor în viaţă şi mântuirea sufletelor lor. (Călăuză ortodoxă în familie şi societate, arhim. Ioanichie BĂLAN)