Alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite au venit și s-au dus. A curs multă cerneală și s-au agitat mulți biți. Urmează alegerile din România. Unii s-au bucurat, alții mai puțin.
Românii în lume
Ziarul Lumina a scris recent despre evenimentul de la Academia Română care a marcat 33 de ani de la începutul serialului documentar „Memoria exilului românesc”, realizat de Marilena Rotaru. A fost prilejul emoționant să ne amintim cât de mulți intelectuali români de vârf - peste o sută sunt prezentați în acest serial! - au fost siliți să ia drumul exilului, pentru cei mai mulți dintre ei, după venirea la putere a comuniștilor, alternativa fiind închisoarea...
Dar românii au emigrat, din diverse motive, cele mai multe de ordin personal, încă de prin secolul al 19-lea, în special în America. Unul dintre ei a fost generalul George Pomuț, care a participat la războiul civil din America, fiind printre cei care și-au vărsat sângele pentru păstrarea unității SUA. Nu e de mirare că, în 1913, Congresul american a decis ca rămășițele sale pământești să fie aduse și înmormântate în Cimitirul Național din Arlington. Din cauza începerii Primului Război Mondial nu s-a mai întâmplat asta, dar generalul n-a fost uitat: în 1944, cetățenii americani de origine română au finanțat prin colectă publică... un cuirasat pe care l-au oferit guvernului federal, iar acesta l-a botezat „General George Pomutz”; în 9 iulie 1997, cu ocazia vizitei președintelui american Bill Clinton în România, acesta a evocat în discursul său personalitatea generalului american de origine română ca pe unul dintre cei care au făurit America de azi. Iar în 14 august 2004 a fost dezvelită o statuie a generalului în fața Catedralei ortodoxe române „Sfânta Maria” din Cleveland.
Secolul al 19-lea a însemnat și atracția tinerilor intelectuali români către centrele culturale europene, în special către Paris. Au urmat ani în care nu doar românii s-au bucurat de Occident, ci şi Occidentul de valorile precum George Enescu, Constantin Brâncuși sau Henri Coandă, ca să nu mai vorbim despre saloanele muzical-artistice în care Martha Bibescu sau Elena Văcărescu atrăgeau toată floarea culturii pariziene.
Azi, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe, cel puţin 5,7 milioane de români locuiesc oficial în altă țară, inclusiv, cum am văzut recent, în zone dificile, precum Fâșia Gaza. Oricum, nu putem ști câți dintre cei 19 milioane de concetățeni înregistrați în țară la ultimul recensământ nu au plecat între timp, fie și pe termen limitat. Important este însă că, în covârșitoarea lor majoritate, ei fac cinste României, fie ca personalități afirmate deplin acolo, fie ca simpli cetățeni care-și văd de treaba lor, oricare ar fi aceea, în orice meserie.
Părintele și fizicianul Iosif Răzvan Bena, savantul Basarab Nicolescu, Ramona Miletic, viceprimărița sectorului 11 din Viena, Aurel Truță, primarul din Páramo de Boedo din Spania, Octavian Ursu, primarul din Görlitz, Germania, pictorul Adrian Ghenie, matematicianul Adrian Ocneanu, singurul om din lume care a reușit să construiască un cub în 4 dimensiuni, sunt doar câteva dintre ei.
În afară de România, trăiesc români în 63 de state, cam o treime din țările lumii. Cei mai mulți, peste un milion, sunt în Italia, dar avem compatrioți și în Lichtenstein, Namibia, Burkina Faso sau Mongolia!
Ei sunt toți ai noștri, n-au uitat de unde au plecat și, ca dovadă, reprezintă cea mai mare sursă de investiții în țară, contribuind la PIB cu 2%. Într-un singur an au trimis acasă aproape 4 miliarde de euro!
Ei nu ne-au uitat. Să nu-i uităm nici noi!