Cartea „Preoți ortodocși bănățeni cu Sfânta Cruce sub tricolor - Decembrie ´89”, avându‑l ca autor pe părintele Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost tipărită cu
Un An Nou
La mulți ani, dragi cititori ai Ziarului Lumina! Am intrat în 2023 la capătul a trei ani deosebit de dificili: toți trei de pandemie, care din păcate nu poate fi considerată încheiată nici acum, și unul de război la granița României, care și el continuă...
Mai mult, peste pandemie s-a suprapus în ultimele săptămâni un val fără precedent de viroze - gripe și nu numai - iar războiul, precum și alte cauze, a provocat o nouă criză economică internațională, de data aceasta având accentul pe energie, cu aproape insuportabile creșteri de prețuri la toate produsele și serviciile.
Dar înnoirea anului, care are loc după luminoasa sărbătoare a Nașterii Domnului, într-o perioadă care include și alte mari praznice, a însemnat întotdeauna - și trebuie să însemne - o rază de speranță, o reîmprospătare a energiilor, prilej de bilanț, însă mai ales de planuri.
Ce-ar trebui să facem, așadar, la început de An Nou?
În primul rând, să privim cât mai adânc în sufletul nostru. Cele mai bune răspunsuri la întrebările, ezitările, îngrijorările și frământările noastre acolo se găsesc.
În al doilea rând, să luăm foarte în serios, tot timpul, dar mai ales în sezonul rece, problemele legate de sănătate. Pentru noi și pentru cei dragi. Să nu ne bazăm pe „Se știe că...”, nici pe „Lasă, că-mi trece!”, să nu ne punem singuri diagnostice și să stabilim ce medicamente luăm. În vremurile noastre, medicul de familie poate fi consultat și de la distanță, iar farmaciile - știați? - acceptă și rețete prezentate pe telefon.
Apoi, sigur că n-ar strica să ne stabilim măcar câteva repere generale pentru 2023 și, pe cale de consecință, ce-ar trebui să facem pentru ele. Pandemiile și războaiele nu le putem controla, nu depind de bunele noastre intenții, dar în aproape orice altceva, cu ajutorul lui Dumnezeu, putem izbândi.
Dacă suntem părinți, în mod normal, cele mai importante planuri vor fi despre copii: să termine cu bine anul școlar, să intre la liceu, respectiv la facultate, să aibă un bun loc de muncă, să facă mai mult sport, să stea mai puțin pe device-uri...
Nu ne putem limita însă la copii. Nu ne putem valida doar prin ei. Trebuie să avem și planurile noastre personale - care diferă prea mult, de la vârstă la vârstă și de la profesie la profesie, ca să ne propunem aici să dăm exemple. În orice caz, ceva. „Fie 2023 anul în care o să...” Sigur a rămas ceva nefăcut din anii anteriori... Și, dacă nu, mai sunt atâtea de făcut! La orice vârstă și în orice loc. Tatăl meu a devenit internaut la 82 de ani.
Și, peste toate, este esențial să fim împăcați cu noi înșine și cu viața noastră. Să fim împăcați cu cei din jur. Să avem credință în Dumnezeu și să apelăm la înțelepciunea și harul duhovnicilor de fiecare dată când simțim nevoia. Să fim fericiți că suntem, să fim fericiți unde suntem. România e o țară fabuloasă, iar românii, în covârșitoarea lor majoritate, sunt oameni de ispravă, care nu apar la televizor, nu fac zgomot, nu se laudă, nu provoacă scandaluri, ci își vede fiecare de treaba lui.
Dacă privim astfel lucrurile, atunci, cu siguranță, vom avea un An Nou așa cum ne-am dori.