Un sultan luminat și reformist, Abdul-Medjid, a reușit să pună la loc în 1852 steaua de argint furată din Biserica Nașterii Domnului din Betleem, pe care scria așa: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus es
Volum antologic din opera Patriarhului Daniel, publicat la New York
La editura SVS Press a celei mai vechi instituții de învățământ teologic ortodox din SUA, St. Vladimir Orthodox Seminary - New York, a fost publicat recent, în limba engleză, volumul Patriarch Daniel, Rebuilding Orthodoxy in Romania [Reclădind Ortodoxia în România]. Editorul cărții este pr. dr. Chad Hatfield, președintele institutului și profesor de teologie pastorală, coordonatorul seriei tematice „Profiluri ortodoxe”. Această serie, care a ajuns la al zecelea volum, pune în lumină chipuri de ierarhi, clerici, mireni și monahi din întreaga lume, care s-au remarcat prin rolul lor esențial în viața Bisericii, în domeniile misionar, spiritual, liturgic, teologic și pastoral.
În cuvântul introductiv, editorul american motivează alegerea de a prezenta publicului ortodox de peste Ocean și, mai mult, tuturor cititorilor de teologie în limba engleză personalitatea actualului Patriarh al României, Preafericitul Părinte Daniel. Binecuvântarea arhierească de la Sfânta Liturghie, Doamne, Doamne, caută din cer și vezi, și cercetează via aceasta pe care a sădit-o dreapta Ta, și o desăvârșește pe ea, este pusă în analogie cu întreaga activitate a Patriarhului nostru, un vrednic împreună-lucrător cu Hristos-Domnul, Stăpânul viei, pentru mântuirea celor încredințați spre păstorire. Editorul scrie în prefață: „Sarcina reclădirii aspectelor fizice ale Bisericii Române în post-comunism ar fi fost insuficientă în sine, însă combinată cu reclădirea vieții interioare a românilor creștini, misiunea este uriașă. Dumnezeu, în bunătatea Sa, a ridicat conducătorul potrivit pentru popor, ca să desăvârșească iarăși via. Acest conducător care slujește este Patriarhul Daniel, profesor și teolog care a adus o viziune nouă, un plan strategic prin care a îndrumat reclădirea Patriarhiei la toate nivelurile. Nimic nu a fost trecut cu vederea” (p. 7).
Editorul cărții îl numește pe Patriarhul României „father of the nation” (părinte al națiunii) și precizează că alegerea celor 28 de texte pentru ilustrarea operei teologice și a activităților multiple ale Preafericitului Părinte Daniel reprezintă doar un eșantion, cu valoare de exemplu. Caracterul antologic al volumului este întărit și de faptul că studiile, articolele, mesajele și cuvintele pastorale sunt selectate dintr-o operă vastă, dintr-un interval de aproape patru decenii. Conținutul cărții a fost organizat în cinci părți, iar la final sunt adăugate profilul biografic al autorului și prezentarea sistematică a principalelor direcții de activitate pastorală.
Prima parte are un pronunțat caracter teologic, este ilustrată de scrieri din anii formării academice și spirituale a celui de-al șaselea Patriarh al României, și de chipul profesorului său îndrumător, părintele Dumitru Stăniloae, „învățător al rugăciunii”, în percepția discipolului său. Din excerptele alese, cititorul poate cunoaște fundamentele gândirii și activității unui tânăr teolog care are ca ideal unitatea dintre teologie și spiritualitate în viața Bisericii: „În mod normal, ca rezultate ale fructificării Revelației lui Dumnezeu cel viu și prezent în Biserică, teologia și spiritualitatea se întrepătrund atât de intim, încât chiar și distincția dintre ele nu poate fi una absolută, ci una destul de relativă; iar cât privește definirea lor, o descriere în imagini plastice nu face decât să întregească totdeauna orice definiție de ordin strict intelectual sau conceptual didactic” (pp. 21-22 în volum, originalul românesc în Teologie și spiritualitate, BASILICA, București, 2009, p. 210).
Gândirea teologică a profesorului chemat la slujire episcopală în 1990, după căderea comunismului, a fost fructificată în anii următori prin conlucrarea dinamică dintre teologie și spiritualitate în lucrarea pastorală și administrativă: predici și cuvinte de învățătură, înființarea de noi parohii și mănăstiri, școli teologice, așezăminte culturale și social-medicale, derularea de proiecte la nivel național și internațional.
În a doua parte a volumului de la SVS Press sunt inserate texte prin care sunt reliefate rădăcinile creștine ale culturii și civilizației poporului român, precum și rodnicia spiritualității ortodoxe în istoria noastră națională. „Comuniunea sfinților este izvor de unitate românească în cuget și simțiri” se intitulează cuvântul Patriarhului României la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, în Anul Centenar 2018. Sfântul Dionisie Exiguul, părintele erei creștine, Sfinții Voievozi Neagoe Basarab și Constantin Brâncoveanu, cu ctitoriile și faptele lor jertfelnice de credință și cultură, Sfinții cuvioși de la Putna sunt aduși în fața publicului american, pentru o mai bună receptare a Ortodoxiei românești.
Cea mai extinsă parte a volumului, a treia, reflectă grija Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române pentru copii și tineri. Rostite cu prilejul întâlnirilor internaționale ale tinerilor ortodocși, la întrunirile diferitelor asociații creștine, în instituții de învățământ sau în biserici, mesajele selectate îmbină responsabilitatea pastorală a educației creștine cu căldura iubirii părintești și speranța că noile generații vor purta cu demnitate făclia valorilor strămoșești. Orele de religie din școlile publice, educația specializată din seminare și facultăți de teologie, participarea la activitățile cultural-misionare și social-filantropice ale comunităților bisericești sunt șanse de promovare a comuniunii între generații și turnuri de rezistență spirituală în calea secularizării. În viziunea Patriarhului României, „tinerii sunt o binecuvântare și o bucurie pentru popor” (pp. 154-159).
Un grupaj de trei studii despre opera celui mai mare sculptor al secolului XX descoperă cititorului american contribuția Patriarhului Daniel la hermeneutica artei brâncușiene. De altfel, Cartea Brâncuși - sculptor creștin ortodox, tradusă deja în șapte limbi de circulație internațională, aduce o perspectivă spirituală nouă asupra unui artist genial, la fel de cunoscut și recunoscut la București și Târgu Jiu precum la Paris și New York.
Sfințirea Altarului Catedralei Naționale din București (25 noiembrie 2018) și pastorația românilor ortodocși din diasporă, slujirea jertfelnică a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române sunt teme ilustrate în partea finală a volumului, prin mesaje și interviuri.
Parcurgând ultimele 42 de pagini ale cărții, în care sunt prezentate, în rezumat, profilul biografic, formarea academică și multiplele activități pastoral-misionare, culturale, educaționale, social-caritative ale Patriarhului Daniel, cititorul poate înțelege pe deplin de ce editorii au intitulat volumul Rebuilding Ortohodoxy in Romania.
Prin colaborarea cu Agenția de știri a Patriarhiei Române, care a oferit și imaginea de pe copertă, realizatorii volumului de la SVS Press conturează o imagine vie, edificatoare asupra slujirii jertfelnice și înnoitoare a Întâistătătorului celei de-a doua Biserici Ortodoxe din lume, după numărul membrilor ei.