Un sultan luminat și reformist, Abdul-Medjid, a reușit să pună la loc în 1852 steaua de argint furată din Biserica Nașterii Domnului din Betleem, pe care scria așa: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus es
Voluntarii pregătesc Întâlnirea Internațională a Tineretului Ortodox de la Timișoara
Anul acesta, în perioada 31 august – 3 septembrie, Timișoara devine toposul, prin excelență, al prieteniei și, totodată, gazda unui eveniment al prieteniei, cu participare naţională şi internaţională, intitulat Întâlnirea Internațională a Tineretului Ortodox (ITO). Evenimentul, de anvergură internaţională și caracter panortodox, ce are drept temă prietenia („Voi sunteți prietenii Mei” - Ioan 15, 14), a fost aprobat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române prin hotărârile nr. 5387/20.06.2019 și 10.101/ 29.10.2022 și își propune să reunească, în Timișoara - capitala Banatului și Capitala Europeană a Culturii, aproximativ 3.500 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani, din toată lumea ortodoxă. La acest eveniment se mai adaugă peste 1000 de tineri din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei și din celelalte eparhii ale Mitropoliei Banatului. În această atmosferă plină de entuziasm și armonie, voluntarii au ocazia unică de a fi alături de oaspeții din toate colțurile globului și de a pune în practică motto-ul evenimentului: „Voi sunteți prietenii mei”!
Bucuria se regăsește în ochii voluntarilor, în inima lor călduroasă și în dorința lor sinceră de a crea o atmosferă primitoare pentru toți participanții la ITO 2023. În timpul acestui eveniment, granițele culturale și lingvistice se estompează, lăsând loc pentru prietenie, pentru credință și pentru conexiuni autentice stabilite între tineri cu tradiții și obiceiuri diferite.
Motto-ul Întâlnirii Internaționale a Tineretului Ortodox, „Voi sunteți prietenii mei” (Ioan 15, 14) devine realitate palpabilă în acest context. Voluntarii își deschid inimile și sufletele către oaspeții lor, creând o legătură profundă între ei și demonstrând că înțelegerea și respectul reciproc depășesc barierele culturale sau etnice. Împreună, ei creează un spațiu în care fiecare tânăr se simte acceptat și valorizat așa cum este.
Un aspect remarcabil al acestei întâlniri este colaborarea strânsă dintre universitățile din Timișoara - UVT (Universitatea de Vest din Timișoara), UPT (Universitatea Politehnica Timișoara), Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara. Ambele instituții de învățământ superior s-au unit pentru a asigura o bună desfășurare a activităților și pentru a oferi voluntarilor oportunitatea de a se implica activ în organizarea evenimentului.
Dincolo de ospitalitatea inconfundabilă a locuitorilor Timișoarei, bucuria voluntarilor se hrănește din pasiunea lor pentru a aduce o contribuție valoroasă la Întâlnirea Internațională a Tineretului Ortodox. Peste 400 de voluntari, preoți, elevi, studenți, adulți de vârste și profesii diferite au strâns rândurile încă din această primăvară pentru a stabili programul acțiunilor și rolul pe care îl va avea fiecare membru al echipei de organizare. La finalul modulelor de formare, voluntarii au fost repartizați în echipe tematice, în funcție de domeniul în care a ales fiecare să își desfășoare activitatea: media, logistică, secretariat, evenimente, cazare și masă.
Andreea, voluntar la ITO 2023, ne explică ce înseamnă pentru ea să fie gazdă a acestui eveniment: „În primul rând, a fi voluntar înseamnă a face nu doar ceea ce îți place, dar și ceea ce te caracterizează cel mai bine, acel om care dorește să interacționeze cu alte persoane, să schimbe experiențe, după circumstanțe, să devină o mângâiere pentru bolnavi și năpăstuiți, să câștige mai multă încredere în sine și, de ce nu, să formeze noi prietenii. Acest voluntariat vine și în contextul în care omul e făcut pentru a socializa și nu a trăi singur, iar prin abilitățile cu care a fost înzestrat, să formeze o societate cu oameni solidari, interesați de un dialog deschis și relații interumane bazate pe sinceritate, iubire și dăruire. Voluntariatul pentru ITO Timișoara a venit într-un moment propice pentru mine, întrucât doresc să mai adaug încă o realizare în portofoliul vieții și nădăjduiesc că această lucrare, voluntar ITO, va fi atât pentru mine, cât și pentru ceilalți colegi voluntari, o bucurie și un proiect pe care să îl amintim cu drag peste ani. Putem să lăsăm în urma noastră, pentru cei ce vor urma, o lecție de devotament, de prietenie și convingerea că, atunci când lucrăm în echipă și întru credință, cu mult patos și dăruire, ajungem la atingerea obiectivelor”.
„Ce înseamnă ITO pentru mine? În primul rând un prilej de a-L cunoaște mai mult pe Hristos și de a-L mărturisi prin intermediul participării ca voluntar la acest eveniment internațional. Din punctul meu de vedere, ITO ar trebui să ne schimbe și să fim mai buni unii cu alții, indiferent din ce țară provenim și să ne bucurăm împreună mărturisindu-L pe Hristos. Nu în ultimul rând ar trebui să ne îndreptăm atenția spre tema aleasă anul acesta, și anume «Voi sunteți prietenii mei», care ne îndeamnă să fim prieteni unii cu alții așa cum și Hristos este prieten cu fiecare în parte. El ne iubește pe toți”, este de părere Sara.
Cu fiecare ediție a ITO, comunitatea voluntarilor creștin-ortodocși crește, atrăgând suflete deschise și inimi înțelegătoare. Împreună, ei devin purtători ai mesajului de pace și frăție, reprezentând unitatea și diversitatea lumii ortodoxe.
Așadar, în aceste zile speciale de la Timișoara, bucuria voluntarilor de a lucra pentru organizarea primirii oaspeților din toată lumea ortodoxă este ceea ce face ca ITO să fie un eveniment de neuitat. Prin îmbinarea eforturilor universităților timișorene și a inimilor deschise ale voluntarilor, motto-ul ITO, „Voi sunteți prietenii mei”, prinde viață și transformă întâlnirea într-o experiență creștină autentică și inegalabilă pentru toți participanții.
Întâlnirea Internațională a Tineretului Ortodox, aflată la cea de-a 7-a ediție, succede celorlalte întâlniri internaționale ale tinerilor ortodocși, organizate în Patriarhia Română, respectiv: la Baia-Mare (2014), Cluj-Napoca (2015), București (2016), Iași (2017), Sibiu (2018) și Craiova (2019).