Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Adăposturi pentru locuitorii din Plauru
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a început lucrările de amenajare a spaţiilor de protecţie a populaţiei în localitatea Plauru, comuna Ceatalchioi, din judeţul Tulcea, aflată la mică distanță de portul ucrainean Ismail, atacat sistematic cu drone rusești.
Potrivit unui comunicat MApN, lucrările sunt executate de un detaşament format din 50 de militari de la Brigada 10 Geniu, care acţionează cu 20 de mijloace tehnice pentru instalarea a două adăposturi din elemente prefabricate din beton și pentru realizarea amenajărilor aferente. Adăposturile, cu dimensiunile 9,6 m lungime, 2 m lăţime şi 1,5 m înălţime (la interior), vor fi predate autorităţilor locale ale comunei Ceatalchioi.
Oamenii din satele tulcene aflate la graniţa româno-ucraineană trăiesc cu teamă în urma intensificării bombardamentelor rusești cu drone asupra porturilor dunărene Ismail, Reni și Chilia Nouă din țara vecină. Un nou atac, petrecut în noaptea de marţi spre miercuri, a dus la emiterea de către ISU a unui prim mesaj RO-ALERT către locuitorii din comunele Luncaviţa, Grindu, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina şi Văcăreni. Sătenii erau sfătuiți să își păstreze calmul și să se adăpostească „în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă”. „În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori. Durata estimată: 90 de minute”, se menţiona în mesajul transmis de ISU.
Dacă situația se va înrăutăți la Plauru, localnicii spun că vor pleca. Potrivit primarului comunei Ceatalchioi, Tudor Cernega, citat de Agerpres, pe lista cu locuitorii care vor sprijin din partea statului pentru strămutare au semnat aproape 40 de persoane. (C. Z.)