Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Ajutoare umanitare pentru locuitorii din Fâşia Gaza
România va trimite ajutoare umanitare în Fâşia Gaza, premierul Marcel Ciolacu arătând vineri că ţara noastră „nu poate asista fără reacţie la drama a sute de mii de oameni nevinovaţi”.
„I-am spus premierului Netanyahu că România condamnă ferm atacurile teroriste ale Hamas, soldate cu mii de victime. În acelaşi timp, însă, România nu poate asista fără reacţie la drama a sute de mii de oameni nevinovaţi din Fâşia Gaza, care riscă să moară de foame, sete şi frig.
Aşadar, am convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi am decis să acordăm un ajutor pentru populaţia civilă afectată din Fâşia Gaza”, a subliniat primul-ministru.
Acesta a mai precizat că „ajutorul constă în produse alimentare, apă, haine, pături şi încălţăminte, pe care Ministerul Apărării le va transporta urgent acolo, pe calea aerului”.
Alimentele şi apa le lipsesc celor 2,4 milioane de locuitori din Fâşia Gaza, care sunt privaţi şi de electricitate, după asediul impus de Israel acestui teritoriu, a subliniat un înalt responsabil al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Totodată, potrivit OMS, „ajutorul umanitar trebuie să intre în fiecare zi în Fâşia Gaza pentru a putea răspunde necesităţilor”, iar spitalele şi staţiile de desalinizare a apei au nevoie de generatoare funcţionale, astfel că OMS a solicitat Israelului „să autorizeze şi intrarea proviziilor de combustibil în Gaza”.
Coordonatorul ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, a declarat că ajutorul umanitar pentru Gaza, odată ce poate trece graniţa dintre Egipt şi teritoriul palestinian, va trebui să fie de ordinul a 100 de camioane pe zi. (O. N.)