Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Anchetă în Parlamentul European înainte de alegerile din iunie
Mai multe grupuri politice parlamentare, printre care Partidul Popular European (PPE), Renew, grupul liberal și cel al Verzilor, au cerut anchete și dezbateri urgente după ce Republica Cehă a anunțat că a descoperit o reţea de propagandă favorabilă Kremlinului care încearcă să influenţeze Parlamentul European şi alegerile europene de la 9 iunie.
Praga a dezvăluit recent că serviciile de informaţii cehe au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propagandă pro-rusă prin intermediul site-ului Vocea Europei, cu sediul în capitala Cehiei, și care şi-a extins influenţa „până la Parlamentul European”. Presa cehă a relatat, citând surse din serviciile secrete, că eurodeputaţi din Germania, Franţa, Polonia, Olanda, Belgia şi Ungaria ar fi încasat sume de bani provenite din Rusia din colaborarea cu website-ul Vocea Europei. Prin acest mecanism, „Rusia a abordat membri ai Parlamentului European, dar i-a şi plătit, pentru a promova propaganda rusă”, a confirmat premierul belgian Alexander De Croo, în timpul unei dezbateri despre interferenţa străină.
Eurodeputata Valerie Hayer, preşedinta Renew Europe (centrişti şi liberali), i-a scris preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, solicitând o anchetă internă „imediată şi transparentă”. Cu câteva săptămâni înainte de alegeri, „alegătorii trebuie să ştie dacă deputaţii europeni sau candidaţii lucrează cu sprijinul Rusiei sau al reprezentanţilor acesteia”, a subliniat Hayer.
„Parlamentul examinează în prezent, în coordonare cu partenerii săi instituţionali, concluziile autorităţilor cehe, în special în ceea ce priveşte instituţia media Vocea Europei”, a precizat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Legislativului european. (C. Z.)