Actualele prețuri la energie, plafonate din ianuarie 2023, vor înregistra modificări importante de la 1 aprilie 2025, când măsurile de compensare nu vor mai fi în vigoare, iar piața de energie se va
Audieri de confirmare pentru comisarii desemnați
Săptămâna trecută au avut loc audierile în comisiile de specialitate ale Parlamentului European a 20 dintre cei 26 de comisari europeni desemnaţi de țările membre pentru a face parte din viitoarea Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen. Evaluările se vor încheia mâine, 12 noiembrie, când vor fi chestionați cei şase vicepreşedinţi executivi ai următorului Executiv comunitar, printre care şi românca Roxana Mînzatu.
Pe parcursul a circa trei ore, fiecare dintre cei 20 de comisari evaluați până acum au răspuns unor întrebări care au vizat competenţele pe care le au pentru a asigura portofoliile încredinţate de Ursula von der Leyen și prioritățile mandatelor lor, dacă vor fi confirmați. Majoritatea comisarilor audiaţi nu au întâmpinat dificultăţi notabile în timpul audierilor de confirmare.
Singurul care nu a obţinut deocamdată avizul eurodeputaţilor la finalul audierii sale, desfăşurate miercuri, a fost comisarul propus de Ungaria, Oliver Varhelyi, căruia i-a fost încredinţat portofoliul sănătăţii (publice) şi bunăstării animalelor. Lui Varhelyi i s-a cerut să răspundă unor întrebări suplimentare în scris, ceea ce înseamnă că, în urma audierii, nu s-a întrunit o majoritate de două treimi din membrii comisiilor pentru validarea sau respingerea sa.
Ceilalți comisari desemnați au obținut validarea comisiilor, răspunzând, în general, cu prudență la întrebările eurodeputaților. De interes pentru România a fost audierea de marți seară a comisarului propus la afaceri interne, austriacul Magnus Brunner. El şi-a exprimat speranţa că România şi Bulgaria vor adera deplin cât mai rapid la Schengen. „S-au făcut progrese extraordinare, dacă pot să mă exprim aşa, în cazul României şi Bulgariei, şi deja ele sunt în spaţiul Schengen, parţial într-adevăr. Dar, aşa cum am aflat în această dimineaţă, Austria este într-un dialog foarte bun cu România şi cu Bulgaria. Sunt convins, cel puţin aceasta este şi abordarea mea, că acest dialog va duce cât mai repede posibil la o aderare deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen”, a spus austriacul.
În privința agriculturii, comisarul desemnat, luxemburghezul Christophe Hansen, a promis că va milita pentru venituri decente pentru fermieri, astfel încât aceştia să nu mai fie nevoiţi să vândă sub preţul de producţie, și că va apăra un buget solid pentru Politica Agricolă Comună.
Comisarul propus pentru buget, polonezul Piotr Serafin, s-a pronunţat pentru un buget mai flexibil şi mai simplificat, bazat pe politici în loc de programe, iar pentru danezul Dan Jorgensen, desemnat la energie, prioritare vor fi scăderea preţului energiei și independenţa energetică faţă de Rusia.
După confirmarea în comisii, pentru Ursula von der Leyen, echipa și programul său, urmează votul în plenul Parlamentului European, prevăzut în sesiunea din 25-28 noiembrie. (C.Z.)