Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Banca Mondială susţine reducerea ajutoarelor financiare pentru creşterea animalelor
Ţările bogate ar trebui să reducă ajutoarele financiare oferite pentru sectorul creşterii animalelor, în ideea de a ajuta la reducerea poluării create de consumul de carne roşie şi lactate, susţine Banca Mondială, potrivit Agerpres.
„Includerea costurilor cu mediul şi sănătatea în preţurile produselor alimentare de origine animală cu emisii intensive de carbon ar duce la diminuarea cererii consumatorilor pentru acele produse. Asta ar însemna redirecţionarea subvenţiilor dinspre sectorul creşterii animalelor spre sectoare cu emisii mai reduse precum creşterea păsărilor, producţia de fructe şi legume”, se arată într-un raport al Băncii Mondiale care analizează reducerea amprentei climatice a sectorului alimentar.
Întreg lanţul alimentar, de la producător la consumator, este responsabil pentru aproape o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Specialiştii susţin că mare parte din emisiile de carbon provine de la creşterea animalelor.
Limitarea ajutoarelor financiare pentru creşterea animalelor e necesară în ţările cu venituri mari deoarece acestea se numără şi printre cei mai mari consumatori.
„Dacă impactul alimentelor asupra climei nu va fi rezolvat, planeta nu îşi va atinge obiectivele climatice”, avertizează Banca Mondială.
În ceea ce priveşte costurile, autorii raportului susţin că pentru a reduce la jumătate emisiile din sectorul agroalimentar până în 2030 ar fi necesare investiţii anuale de până la 260 de miliarde de dolari, de 18 ori mai mult faţă de cele înregistrate în prezent.
„Includerea tuturor costurilor în preţul produselor alimentare de origine animală ar face mai competitive opţiunile cu emisii mai reduse, în timp ce produsele pe bază de carne ar costa cu 20% până la 60% mai mult”, estimează experţii Băncii Mondiale. (O. N.)