Schimbările climatice au agravat cele mai severe zece evenimente meteorologice din ultimii 20 de ani, contribuind la decesul a peste 500.000 de persoane, inclusiv în România, potrivit unei analize realizate de
Boloș: Proces de ajustare fiscal-bugetară începând din 2025
Ajustarea fiscal-bugetară care va începe din 2025 va avea două componente, una de restructurare a cheltuielilor publice şi o a doua de restructurare a sistemului de cheltuieli pentru companiile de stat, a anunţat ministrul finanţelor, Marcel Boloș. El nu a negat posibilitatea creşterii taxelor și impozitelor în 2025, spunând însă că se va pune accentul pe îmbunătăţirea colectării. Sindicatele sunt pesimiste și se așteaptă la „un an dureros”, cu taxe și impozite mai mari.
Proiectat iniţial la 5%, deficitul bugetar cash va ajunge, potrivit Consiliului Fiscal, la aproape 8% din PIB în 2024. Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu consideră că deficitul va urca la 6,9% din PIB, dar este unul „sustenabil”, având în vedere că 84% din aceşti bani sunt destinaţi investiţiilor. Indiferent de nivelul exact pe care-l va atinge deficitul la sfârșitul anului, România a intrat sub incidenţa procedurii de dezechilibru excesiv și este obligată să ia măsuri, fiind în negocieri cu Comisia Europeană privind intensitatea acestora și perioada de grație în care să coboare la un deficit mai mic de 3%.
Procesul de ajustare fiscal-bugetară va începe în 2025 și va avea o componentă de restructurare a sistemului de cheltuieli publice, „din respect faţă de mediul de afaceri”, a detaliat ministrul finanţelor, Marcel Boloş, la o emisiune televizată. „Nu avem încă stabilite măsurile şi nu le avem definitivate cu Comisia Europeană, este un proces de negociere. Comisia Europeană a cerut în momentul de faţă definitivarea listei de reforme pe care le avem în vedere pentru a susţine ajustarea fiscal-bugetară”, a precizat Boloş, la Digi 24. El a adăugat că planul fiscal structural trebuie depus până la 15 octombrie şi traiectoria de ajustare începută la 1 ianuarie 2025, iar în lipsa acestui plan, România riscă să piardă fondurile europene.
Întrebat dacă este inevitabilă creşterea taxelor și impozitelor în 2025, demnitarul a menţionat că și-ar dori o componentă de fiscalitate cât mai mică. „Mi-aş dori să fie zero acest lucru. Acest lucru nu se poate garanta şi aş fi total necredibil dacă aş spune că această componentă de fiscalitate va fi zero”, a spus ministrul.
Tot referitor la anul 2025, sindicaliștii se așteaptă atât la tăieri de cheltuieli, cât și la măsuri fiscale. „Creşterea cheltuielilor pe seama deficitului va antrena în anii următori majorări semnificative ale cheltuielilor cu dobânzile, în contextul în care astăzi plătim lunar dobânzi de peste 600 de milioane de euro. (...) Din punct de vedere fiscal, 2025 va fi un an dureros, în care, pe lângă tăieri semnificative de cheltuieli, vom avea şi taxe şi impozite mai mari. Decontul va veni sigur. Întrebarea este cine va plăti pentru aceste măsuri şi cât de dur”, a afirmat preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, într-o înregistrare video pe pagina de Facebook a organizaţiei. (C. Z.)