Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Bookfest - cinci zile de cultură
Sute de evenimente - lansări de carte, activități pentru copii, spectacole, piese de teatru și concerte - vor avea loc, până duminică, la Salonul Internațional de Carte Bookfest, desfășurat la Romexpo.
Peste un milion de titluri vor fi prezentate la târg, după cum anunță organizatorii, din care nu vor lipsi volumele de religie. Ca în fiecare an, Editurile Patriarhiei Române participă cu o serie de titluri noi, dintr-o gamă variată de lucrări de teologie ortodoxă.
Cel mai mare târg dedicat culturii din România, Salonul Internațional de Carte Bookfest, și-a deschis ieri porțile, invitatul de onoare al acestei a 12-a ediții fiind Suedia. Până duminică, 28 mai, vor avea loc aproape 400 de evenimente, anunță organizatorul, Asociația Editorilor din România (AER), printre care lansări de carte, spectacole, cafenea literară, teatru și concerte. Potrivit AER, superlativele acestei ediții a Bookfest sunt cele peste un milion de cărți prezente pe rafturi, dintre care câteva mii de titluri noi, cărți ce vor putea fi achiziționate cu reduceri de până la 80% din prețul de copertă. Tot printre superlative se numără și surprizele pregătite copiilor – concursuri, ateliere științifice, desene pe asfalt sau piese de teatru.
Așadar, pe parcursul celor cinci zile, publicul va putea interacționa cu scriitori bine-cunoscuți care își vor lansa cărțile, printre care Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameșteanu, Lucian Dan Teodorovici, Nicolae Breban, Radu Paraschivescu, Nicolae Manolescu, Cornel Ungureanu sau Mircea Mihăieș. Totodată, autori consacrați din Suedia își vor prezenta volumele, cum ar fi ilustratorii și scriitorii de cărți de copii Stina Wirsen și Marten Sanden, poetele Athena Farrokhzad și Cecilia Hansson, scriitorii Majgull Axelsson și Aris Fioretos, dar și Jacob Dalborg, director al unui trust de care aparțin mai multe case de edituri din Suedia, Johannes Klenell, editor la Galago. Standul Suediei participă sub mottoul „Sweden: Creating Stories”.
Cărți teologice
Ca în fiecare an, Editurile Patriarhiei Române (IBMO, BASILICA și TRINITAS) participă la Bookfest cu titluri noi. Pe lângă noua ediție a Sfântului Sinod a Bibliei, cititorii găsesc la standul Patriarhiei Române „Slujba Sfinților Împărați Constantin și Elena” - notație psaltică - și „Slujba Sfântului Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei”, după cum afirmă pr. Emanuel Oprea, coordonatorul librăriei on-line a Tipografiei Cărților Bisericești. „Legat de anul omagial (al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română – n.r.), cititorii vor putea găsi și «Cele trei tratate contra iconoclaștilor - Sfântul Ioan Damaschin», «Învățătura despre sfintele icoane, reflectată în teologia românească», o colecție de studii și articole despre sfintele icoane ale celor mai importanți teologi români, precum și broșura «Patriarhul Justinian Apărător al Bisericii în timpul perioadei comuniste»”, a adăugat părintele Oprea. Acesta se așteaptă la o prezență semnificativă la standul Editurilor Patriarhiei, având în vedere că „la Târgul de Carte Gaudeamus din noiembrie 2016 s-a înregistrat un record de prezență a cititorilor”.
Copiii se vor bucura de o ediție specială, ce grupează toate evenimentele, atât cele de la standurile celor peste 200 de edituri prezente, cât și în spațiul Bookfest Junior, de două ori mai mare decât în oricare din anii trecuți. În fiecare zi, de la ora 10:00, micuții vor avea câte o activitate la care să participe, de la construcții cu figurine LEGO, desene pe asfalt și jocuri de rol până la ateliere de știință și chiar minirecitaluri de pian. Accesul la Bookfest și la toate evenimentele din cadrul acestuia este gratuit.