După 13 ani în anticamera Schengen, România şi Bulgaria au aderat deplin la 1 ianuarie la spaţiul de liberă circulaţie, scrie AFP. La miezul nopţii dintre ani au fost organizate ceremonii la diferite puncte de
Bullying: un fenomen care poate fi oprit
Foarte plăcute au fost surprizele care au marcat conferința de deschidere a programului „Stop Bullying!”, în Sala Mare a Palatului Național al Copiilor. Prima dintre ele a fost că aproape două sute de elevi din cele șase licee participante la program au rămas în sală de-a lungul celor două ore și, mai mult, au interacționat cu vorbitorii de pe scenă. Nu erau obligați să rămână, dovadă că au fost câțiva, puțini, care au plecat la un moment dat, dar cei mai mulți au rămas pentru că îi interesa.
A doua surpriză plăcută a fost să aflăm cât de multe sunt asociațiile, organizațiile, programele și proiectele dedicate problemelor elevilor. Programul „Școala părinților”, de pildă, despre care coordonatoarea lui, Oana Moșoiu, trainer, formator, lector la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, a povestit cu umor amar: „Vin părinți la noi și ne spun: «Aveam un copil minunat, dar l-am stricat! Ce să fac acum!?»”
La rândul ei, Grațiela Văduva, comisar-șef, șefa Serviciului de Prevenire a Criminalității din DGPMB, a semnalat că poliția are un complex program (de la desene animate la filme și piese de teatru) dedicat copiilor și tinerilor, care funcționează cu succes de nu mai puțin de 26 de ani.
În fine, la fel de plăcut a fost să constatăm că toți invitații au vorbit de la foarte bine în sus. „Foarte bine” însemnând natural, colocvial, non-didactic, non-ex cathedra, dar și fără acea tendință a unor adulți, când vorbesc cu tinerii, de a încerca să le imite limbajul sau să facă glumițe. Dr. Oana Niculae, medic specialist în psihiatrie pediatrică și psiholog, Irina Sorescu, de la Centrul pentru Egalitate de Șanse, Robert Florea, de la Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Emoțională, Simona Paraschiv, trainer, fondator al asociației InspirAction, membru în echipa John Maxwell (unul dintre oratorii celebri din lume în domeniul leadershipului), Cătălin Stoica, trainer, speaker motivațional, realizator radio și tv, fondator al „Academiei de bine” (care pur și simplu a electrizat publicul), alături de gazda serii, profesoara Mihaela Oană, au vorbit limpede și la obiect, cucerind elevii din sală. O impresie deosebită au lăsat profesoara Isabela Alina Panainte, responsabila proiectului, pe care l-a prezentat, și Octavian Pița, reprezentantul Asociației de părinți a Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, care a mărturisit că știe cam totul despre ceea ce înseamnă bullying, căci a fost, ca elev, întâi agresor, apoi victimă, iar ca părinte se confruntă cu problemele de integrare ale unui copil cu probleme speciale...
În ansamblu, a fost o seară extrem de interesantă, la începutul unei campanii care, având în vedere fenomenul, este de-a dreptul obligatorie și trebuie însoțită de altele. „Ziarul Lumina” este partener al acestui program complex, care se desfășoară până în 2 aprilie, și a fost salutat ca atare, drept una dintre puținele publicații interesate de felul în care trăiesc, învață și cresc copiii, adolescenții și tinerii români.