Istoricul Marius Turda, profesor la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie, a conferențiat recent la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași pe tema „Eugenia și dezumanizarea persoanelor cu dizabilități”. Cu rădăcini în ultima parte a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, eugenia (teorie care susține îmbunătățirea fondului ereditar prin intermediul selecției sociale și biologice a populației, n.r.), spune profesorul Turda, are încă reminiscențe atât în mentalul colectiv, cât și în abordarea persoanelor cu anumite dizabilități: „Aceste forme de gândire continuă și în ziua de azi. S-a văzut asta și în timpul pandemiei - cine merită să trăiască și cine nu. Și este șocant și foarte trist”.
Câte 10.000 de lei pentru fiecare familie sinistrată
Fiecare familie sau persoană singură afectată de viiturile de zilele trecute va primi câte 10.000 de lei, la fel, familiile persoanelor decedate ca urmare a inundaţiilor vor beneficia de câte 10.000 de lei, a decis luni Guvernul. În județele Galați și Vaslui a fost instituită starea de alertă care va permite efectuarea urgentă a lucrărilor de reparaţii, atât la case, cât şi la drumuri, poduri şi alte obiective de infrastructură locală. Mai multe primării din țară au inițiat campanii de strângere de ajutoare pentru sinistrați.
În localitățile din Galați și Vaslui peste care au trecut apele au început acțiunile concrete de curățare, reparare și reconstruire. Potrivit ministrului mediului, Mircea Fechet, comisiile de evaluare ale primăriilor merg din casă în casă şi verifică pagubele din fiecare gospodărie. „Apele se retrag şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă împreună cu «Apele Române», cu autorităţile locale, cu voluntarii şi cu oamenii afectaţi s-au apucat să scoată apa şi mâlul din case şi din curţi, scopul fiind acela de a ne asigura că toată lumea are unde să doarmă la momentul acesta, că oamenii au alimente şi apă potabilă şi că evaluăm foarte precis toate daunele pe care fiecare gospodărie le-a suferit”, a declarat Fechet, care a vizitat luni câteva localități gălățene sinistrate. Pentru a veni în sprijinul salvatorilor din Galați, aproape 1.000 de pompieri și 80 de mijloace tehnice din 27 de județe au fost dislocați în zonă.
Guvernul a deblocat luni 100 de milioane de lei pentru sprijinirea a aproximativ 6.500 de familii şi persoane singure aflate în dificultate, iar pentru ca banii să ajungă cât mai repede la oameni, ajutorul de 10.000 de lei de familie se va acorda fără anchetă socială, a anunţat ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu.
În zonele afectate din judeţele Galaţi şi Vaslui au fost mobilizate 250 de containere ce vor servi drept locuinţe temporare. Acestea „se distribuie de către Prefectură, Consiliul Judeţean, către localităţile unde avem oameni care nu se mai pot întoarce acasă curând - fiecare poate adăposti o familie cu trei-patru persoane”, a spus șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, la Digi 24.
Şeful DSU a mai precizat că, la Galaţi, gestionarea ajutoarelor se face prin Consiliul Judeţean. „Apoi primăriile trebuie să se ocupe de distribuirea către oameni - asta e partea de alimente şi de apă. Iar sprijinul pe materiale de construcţii, asta iarăşi se rezolvă prin autorităţile judeţene, locale, împreună cu prefectul”, potrivit lui Arafat.
Mai multe campanii de strângere de ajutoare au fost inițiate în țară, de primării. La Ploiești, cei care vor să doneze haine noi, corturi, pături, apă îmbuteliată, alimente le pot duce la sediul Poliţiei Locale Ploieşti, materialele de construcție donate fiind colectate la Liceul Tehnologic „Ludovic Mrazek”. Acțiuni asemănătoare au demarat la Bistrița și la Iași. (C. Z.)