Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Chestionare online la recensământul din 2022
Recensământul populaţiei şi locuinţelor din România este primul în care datele vor fi conectate, validate, prelucrate şi prezentate în format electronic. Prima etapă a recenzării va fi autorecenzarea, care presupune completarea unui chestionar online. După terminarea perioadei de două luni de autorecenzare, se va intra în teren, în formatul clasic, cu recenzori care vor bate la uşa celor care nu și-au introdus online datele.
Recensământul populaţiei şi locuinţelor, programat inițial pentru 2021, dar amânat un an din cauza pandemiei, va aduce o premieră pentru România, şi anume autorecenzarea, a declarat Silvia Pisică, coordonatoarea Unităţii de Coordonare şi Implementare a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2021 din cadrul Institutului Naţional de Statistică (INS).
„Runda 2021 a recensământului o îmbrăcăm în haine noi, moderne. În primul rând este vorba despre faptul că ne luăm la revedere de la hârtie. Nu mai imprimăm nimic, nu mai avem nevoie să imprimăm nimic şi întregul recensământ se va realiza exclusiv în condiţii de informatizare. Prima etapă a recenzării va trebui să o facem noi înşine - etapa de autorecenzare. Numai după ce se va termina perioada de autorecenzare, care va dura două luni, se va intra în teren, în formatul clasic, cu recenzori care să bată la uşa fiecărei locuinţe care conţine membri care nu s-au autorecenzat. Înregistrarea, şi de această dată, nu se va face pe hârtie, ci se va face într-un chestionar electronic încărcat pe tablete. (…) Bine ar fi ca de această dată România să se situeze alături de Slovacia în categoria celor peste 80% pondere a populaţiei care a înţeles beneficiul autorecenzării”, a explicat Silvia Pisică, într-o conferinţă de specialitate desfășurată acum două zile, de Ziua Europeană a Statisticii.
Potrivit reprezentantei INS, autorecenzarea se va realiza în doi paşi, presupunând preînregistrarea şi completarea chestionarului propriu-zis.
„Este un chestionar dinamic, care permite o navigare logică şi cu salt de la o secţiune la alta, de la o întrebare la alta, de la un grup de întrebări la altul, în funcţie de ceea ce răspunde omul. O altă noutate o reprezintă faptul că informaţiile pe care le vom produce vor fi la un nivel de detaliere extrem de mare în profil teritorial. Informaţiile vor fi disponibile pentru suprafeţe de un kilometru pătrat. Deşi vom încheia recenzarea în luna iulie, vom putea ieşi către public cu date detaliate în decembrie al aceluiaşi an”, a afirmat oficialul, citat de Agerpres.
Pentru derularea noului recensământ vor exista trei platforme dedicate: site-ul propriu-zis al recensământului, cu informaţiile importante referitoare la modul în care se pregăteşte acesta şi progresul recenzării; o platformă de preînregistrare, care urmează a fi stabilită; o alta de completare a chestionarelor, unde fiecare va intra şi va introduce propriile informaţii. (C. Z.)