Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Clarificări privind CNP-ul fiscal
Ministrul de finanţe, Marcel Boloş, a făcut unele precizări în ceea ce priveşte adoptarea CNP-ului fiscal, subliniind că acesta este opţional, iar „statul nu va obliga niciodată pe cineva să îşi treacă CNP-ul sau orice altă formă de identificare pe facturi/ bonuri”. În acelaşi timp, ministrul a subliniat că România are nevoie de un sistem fiscal modern, de politici publice rationale, care să asigure o utilizare eficientă a banilor publici, dublate de o luptă continuă cu evaziunea fiscală.
Proiectul de act normativ pentru modificarea codului de procedură fiscală, publicat în dezbatere publică, a fost discutat înainte cu mediul de afaceri şi la acest moment încă se mai primeşte feedback, a transmis ministrul de finanţe, Marcel Boloş.
Oficialul a ţinut să sublinieze că introducerea de noi taxe nu reprezintă o soluţie la actualul nivel al creanţelor neîncasate la buget. Totodată, acesta a făcut şi unele precizări pe marginea documentului aflat în dezbatere în contextul în care, spune domnia-sa, în spaţiul public se rostogolesc lucruri neadevărate.
De exemplu, în ceea ce priveşte „CNP-ul fiscal”, Boloş a precizat că „scrie clar” în proiectul de act normativ că este o măsură opţională, iar statul nu va obliga niciodată pe cineva să îşi treacă CNP-ul sau orice altă formă de identificare pe facturi/ bonuri.
„Nu ne interesează ce îşi cumpără oamenii, mereu ne-a interesat doar să restrângem pe cât posibil canalele prin care se face evaziune fiscală. CNP-ul fiscal ne va ajuta să introducem un sistem prin care românii care cer bonul fiscal la anumite servicii şi magazine, precum coafor, service auto sau magazine de cartier (acolo unde este evaziune mare), să poată primi reduceri de taxe şi chiar şi sume de bani înapoi. Această măsură este în beneficiul oamenilor de afaceri. Pentru ca toți cei certaţi cu legea şi cei care fac evaziune fiscală să fie determinaţi de cumpărători să emită bonurile fiscale. Aceşti competitori neloiali sunt primii duşmani ai mediului de afaceri corect şi cinstit”, a subliniat Marcel Boloş, citat de Agerpres.
În ceea ce priveşte e-Factura şi măsurile ce ţin de digitalizarea sistemului fiscal, ministrul a subliniat că acestea „nu au fost introduse peste noapte, ci a existat o perioadă de şase luni de acomodare, când nu s-au aplicat sancţiuni pentru cei care nu au folosit sistemul”.
De asemenea, reducerea plafoanelor în numerar a fost propusă doar pentru „cei care nu îşi achită impozitele şi taxele şi au popriri puse pe cont, pentru rău-platnicii care fentează statul”.
„Ce este rău în asta? Să rămânem în continuare cu 175 de miliarde de lei creanţe neîncasate? Să ne uităm neputincioşi la evazionişti? Să nu uităm că doar de aici vin banii de salarii pentru profesori, salariile pentru medici, banii pentru pensii, banii pentru autostrăzi şi multe ale proiecte adresate românilor”, a mai spus ministrul de finanţe. (O. N.)