Istoricul Marius Turda, profesor la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie, a conferențiat recent la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași pe tema „Eugenia și dezumanizarea persoanelor cu dizabilități”. Cu rădăcini în ultima parte a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, eugenia (teorie care susține îmbunătățirea fondului ereditar prin intermediul selecției sociale și biologice a populației, n.r.), spune profesorul Turda, are încă reminiscențe atât în mentalul colectiv, cât și în abordarea persoanelor cu anumite dizabilități: „Aceste forme de gândire continuă și în ziua de azi. S-a văzut asta și în timpul pandemiei - cine merită să trăiască și cine nu. Și este șocant și foarte trist”.
Cod portocaliu de inundaţii
Se vor semnala scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri de debite şi niveluri pe râuri cu depăşiri ale cotelor de apărare.
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, ieri, avertizări cod portocaliu şi cod galben de inundaţii, valabile până astăzi la ora 16:00.
Cele zece bazine hidrografice vizate de inundaţii sunt: Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Jiu superior şi mijlociu, Olt, Prahova inferioară, Putna mijlocie şi inferioară.
Potrivit hidrologilor, în perioada 25 mai, ora 13:00 - 26 mai, ora 16:00, se menţine avertizarea de cod portocaliu pe râul Motru şi pe afluentul său Coşuştea (judeţul Mehedinţi). Totodată, se menţine codul galben de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice: Timiş, Bârzava (judeţele Caraş-Severin şi Timiş), Caraş, Nera, Cerna (judeţul Caraş-Severin), Jiu şi afluenţii săi din sectorul Iscroni - amonte Podari (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), pe Olt, sector Feldioara - Hoghiz (judeţul Braşov), pe Râul Negru aval s.h. Reci (judeţul Covasna), pe afluenţii Oltului inferior (judeţele Vâlcea şi Olt), Prahova inferioară şi pe afluentul său Cricovul Sărat (judeţele Prahova şi Ialomiţa) şi pe Putna sector aval s.h. Colacu (judeţul Vrancea).
"În intervalul menţionat, se vor semnala scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, râuri necadastrate şi creşteri de debite şi niveluri pe râuri cu depăşiri ale cotelor de apărare", menţionează reprezentanţii institutului.
Sute de gospodării şi locuinţe inundate
15 localităţi din judeţul Bacău au fost afectate de inundaţii în urma ploilor torenţiale din ultimele zile, fiind inundate peste 200 de gospodării şi locuinţe şi zeci de hectare de teren, arată un raport al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău. "Echipajele noastre au salvat 24 de persoane sinistrate, atât din locuinţe, cât şi din autoturisme rămase blocate în trafic după inundarea şoselelor. Din fericire, nu am înregistrat persoane decedate sau dispărute în urma inundaţiilor", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Andrei Grecu.
În judeţul Brăila, şapte gospodării, 75 ha de teren agricol au fost inundate şi un oraş întreg, Ianca, a rămas fără curent electric în urma ploilor torenţiale căzute în noaptea de joi spre vineri, când judeţul s-a aflat sub cod portocaliu. În Vaslui, un număr de 15 persoane din comuna Soleşti au fost evacuate din locuinţe, 25 de gospodării au fost inundate, iar pe 10 kilometri de drum comunal şi pe 5 kilometri de drum naţional s-au depus aluviuni. De asemenea, în zona de munte a judeţului Vrancea s-au înregistrat valori-record ale precipitaţiilor, de 87,5 litri/metru pătrat, iar circa 6 mii de localnici din comunele Nereju şi Spulber au rămas izolaţi, după ce un drum judeţean a fost rupt de apele râului Zăbala.