Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Cum contribuim la crearea unui internet sigur pentru copii
Atenționând cu privire la riscurile la care sunt expuşi tinerii pe internet, organizația Salvaţi Copiii a lansat o campanie de conştientizare cu privire la importanţa raportării site-urilor sau paginilor de socializare care au conținut nepotrivit pentru cei mici. Pentru 22% dintre copii, perioada pandemiei a însemnat o înmulţire a situaţiilor de pe internet care să îi deranjeze sau care le-au creat sentimentul că nu ar fi trebuit să descopere conţinutul respectiv.
Un studiu realizat de Salvaţi Copiii relevă că 63% dintre elevi, părinţi şi profesori consideră că una dintre priorităţile pe care autorităţile ar trebui să şi le asume este siguranţa copiilor în mediul on-line, mai ales având în vedere că pandemia a dus la creșterea timpului petrecut de cei mici pe internet, fie pentru şcoală, fie pentru distracție, accentuând astfel riscurile la care aceştia se expun.
Comparativ cu situaţia anterioară pandemiei, 59% dintre copiii români raportează o creştere a sentimentului că au petrecut prea mult timp pe internet sau pe dispozitive digitale, iar 40% dintre ei susţin că s-a întâmplat mai mult ca în trecut să nu mănânce sau să nu doarmă din cauza internetului. Pentru 22% dintre ei, perioada pandemiei a însemnat o înmulţire a situaţiilor sau evenimentelor de pe internet care să îi deranjeze, să îi facă să simtă disconfort sau că nu ar fi trebuit să descopere conţinutul respectiv.
În acest context, Salvaţi Copiii a lansat campania de informare „Poveşti peste care nu putem trece”, privind necesitatea raportării conţinuturilor ilegale sau dăunătoare pe internet, realizată cu scopul de a populariza modalităţile prin care toţi utilizatorii pot contribui la crearea unui mediu on-line sigur pentru copii.
Campania prezintă o serie de şase clipuri audiovideo inspirate din cazuri reale. Acestea vor fi difuzate în mediul on-line, pe Facebook şi YouTube. Fiecare dintre aceste clipuri audiovideo îi va redirecţiona pe utilizatori către pagina web pe care este disponibil formularul de raportare, pe baza căruia se vor lua măsuri pentru eliminarea conţinuturilor nepotrivite şi identificarea agresorilor.
Formularul de raportare, care poate fi folosit de orice utilizator, este accesibil la adresa https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/protectie/siguranta-pe-internet/esc-abuz.
„Din studiile pe care Salvaţi Copiii le-a făcut, peste 61% dintre copiii cu vârste între 12 şi 17 ani spun că s-au simţit inconfortabil ca urmare a unui material văzut pe internet, materiale care au un conţinut violent, incită la violenţă sau au un caracter sexual explicit. Chiar dacă se declară deranjaţi de ceea ce au întâlnit on-line, de informaţiile pe care le-au văzut, foarte puţini copii au o reacţie, fie de a vorbi, fie de a găsi o cale de rezolvare”, a declarat, zilele trecute, la o dezbatere, Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al organizaţiei, subliniind importanţa raportării de către adulţi a unor astfel de cazuri.
(Cristina Zamfirescu)