Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Eroii din temniţele comuniste
Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989 este marcată anual la data de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe cei 40 de mucenici, fiind adoptată de Parlamentul României în şedinţa din 22 noiembrie 2011.
Potrivit prof. univ. Gheorghe Boldur-Lăţescu, membru al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, autorul cercetării cu titlul „Foştii deţinuţi politici anticomunişti, în lupta pentru renaşterea naţională“, calitatea de deţinut politic nu trebuie atribuită numai celor care au fost judecaţi şi condamnaţi conform unui articol din Codul Penal care desemnează un delict politic, ci şi cetăţenilor care au fost închişi din motive politice timp de multe luni sau ani de zile fără să fi fost judecaţi vreodată. Trebuie avuţi în vedere, totodată, şi deportaţii, din motive politice, în zone „speciale“ din interiorul ţării sau în fosta URSS, precum şi militarii şi civilii, cetăţeni români, ridicaţi de trupele sovietice după evenimentele din august 1944.
Valorificând cu maximă prudenţă datele disponibile atunci, Gheorghe Boldur-Lăţescu estimează numărul deţinuţilor politici din perioada 1944-1989 la 1.131.000.
În cercetarea cuprinsă în lucrarea „Cronologia şi geografia represiunii comuniste în România. Recensământul populaţiei concentraţionare“, şi Romulus Rusan manifestă prudenţă cu privire la numărul total al deţinuţilor politici, având în vedere că numeroase familii de deţinuţi politici nu-şi regăsesc rudele şi evidenţele de la CISAC Sighet, ceea ce înseamnă că „numărul fişelor de care dispunem (…) este cu mult inferior numeric cifrei reale de deţinuţi politici“.