Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Fără amenzi la e-Factura până la 1 iunie
La solicitarea mediului de afaceri, Ministerul Finanțelor va prelungi cu două luni, până la 1 iunie, perioada în care nu vor fi sancţionați cei care nu folosesc e-Factura, a anunțat ministrul Marcel Boloş. Actul normativ care reglementează acest lucru a fost pus în consultare publică pentru a fi adoptat în următoarea şedinţă de Guvern.
„e-Factura: Extindem perioada fără amenzi până la 1 iunie. (…) Nu am exclus că va fi nevoie de îmbunătăţiri, tocmai de aceea ne-am angajat să fim flexibili şi receptivi la feedback”, a transmis Marcel Boloş, potrivit Agerpres.
Sistemul electronic RO e-Factura prin care se transmit facturile dintre persoanele juridice din România a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024, iar toate firmele sunt obligate să depună și să primească în SPV e-Factura, însă beneficiază de o perioadă de grație pentru a se obișnui cu noile proceduri.
După primele luni de funcționare, mediul de afaceri a atras atenția că firmele s-au adaptat, însă statul nu s-a pregătit suficient pentru implementarea sistemului și a solicitat, în consecință, amânarea aplicării amenzilor „până când infrastructura Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) va fi funcţională şi stabilă 99,99%”.
Potrivit companiei NextUp, specializată în soluţii de automatizare a trimiterii facturilor în SPV, serverele ANAF nu fac față cantității enorme de informații pe care mediul privat o direcționează în acest moment. „Noi, din mediul privat, suntem pregătiţi pentru a trimite e-Factura. De altfel, antreprenorii trimit documentele la timp, însă acestea nu sunt receptate de serverele ANAF care sunt indisponibile ore întregi, zile la rând”, a declarat Roxana Epure, reprezentanta NextUp. (C.Z.)