Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Fără oameni pregătiţi, România nu va putea accesa banii europeni
Firmele ar trebui să se orienteze către inteligenţa artificială, energia nepoluantă şi economia circulară, domenii puternic finanţate de către Comisia Europeană, este sfatul unui oficial guvernamental. Însă, în opinia antreprenorilor afectați de criza de forță de muncă, ar trebui să fie prioritară investiția în educație, în resurse umane, pentru că, fără oameni competenți, România nu va putea absorbi banii alocați.
România va avea „extraordinar de mulţi bani“ europeni în câteva domenii clare: inteligenţa artificială, energia verde şi economia circulară, potrivit lui Liviu Rogojinaru, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. „Uitaţi-vă către cele trei direcţii date de Comisia Europeană: artificial intelligence, robotics, tot ce înseamnă partea aceasta de inteligenţă artificială, partea de green energy (energie verde, n.r.) şi partea de economie circulară. Acestea sunt direcţiile pentru care vom avea extraordinar de mulţi bani şi sper din tot sufletul ca firmele româneşti să aibă capacitatea, încă din 2021, de a accesa bani pentru aceste domenii“, a spus secretarul de stat care a participat la conferinţa online RoInvest pe tema domeniilor care pot fi atractive în perioada de criză.
Dintr-o altă perspectivă, cea dată de activitatea în mediul privat, Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane, este de părere că din cauza crizei de resurse umane nu vom şti cum să utilizăm sumele mari de bani europeni care revin ţării noastre şi nu vom fi capabili să absorbim nimic. „Fără investiţii mari în educaţie, nu cred că vom avea şanse foarte mari, cel puţin pe termen mediu şi lung. (…) Dacă vă uitaţi la proiectul de relansare economică a ţării, veţi observa că la educaţie se vede doar partea de hard, nu şi de soft. Investim în şcoli, în aducerea wc-urilor în interior, în capabilităţi digitale, foarte frumos, dar când vorbim despre mindset-ul (mentalitatea, n.r.) dascălilor şi al părinţilor, acolo nu este nimic. Deci, trebuie să investim în primul rând în resursa umană, în educaţie, în antreprenoriat, în administraţia publică“, a arătat Anastasiu, în cadrul aceleiași conferințe.
Mai exact, fără a avea oameni pregătiţi, România nu va şti cum să utilizeze banii europeni pe care îi are la dispoziţie, susţine antreprenorul. „Eu sunt un optimist, dar când mă uit la 80 miliarde de euro şi la 35 miliarde de euro pe care trebuie să-i accesăm în doi ani, mă ia cu transpiraţie pe şira spinării, ca să fiu foarte sincer, pentru că eu cred că ne vom îneca în bani, nu vom şti ce să facem cu ei“, a adăugat el. Potrivit acestuia, diaspora este o resursă uriaşă pe care o are România şi care trebuie implicată în planul de relansare economică a României.