Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Festivități în țară și în străinătate de Ziua Armatei
Ziua Armatei României a fost sărbătorită ieri prin manifestări organizate în garnizoane și la monumentele eroilor din ţară, la cimitire şi monumente ale ostaşilor români din Europa, în bazele militare din străinătate în care sunt dislocaţi militari români, precum şi în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în cele în care are reprezentanţe permanente, conform Ministerului Apărării Naționale.
În Bucureşti, au avut loc ceremonii la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I şi la Monumentul Eroilor Patriei, din faţa Universităţii Naţionale de Apărare, iar seara a fost organizată retragerea cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional - sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”. În țară, mai multe unități militare și-au deschis porțile pentru vizitatori și au organizat expoziții și demonstrații privind armamentul, tehnica şi echipamentele din dotare.
Tot cu acest prilej, ministrul apărării, Angel Tîlvăr, şi şeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, au discutat prin videoconferinţă cu echipele de comandă ale structurilor aflate în Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Republica Centrafricană, Bulgaria şi Polonia. „Tot ceea ce faceţi este apreciat de partenerii şi aliaţii noştri şi contribuie, zi de zi, la întărirea profilului de securitate şi prestigiului României în plan internaţional”, a transmis ministrul apărării. În prezent, circa 800 de militari români se află în misiuni sub comandă sau mandat NATO, UE şi ONU.
La 25 octombrie 1944, odată cu eliberarea oraşului Carei, se atingea obiectivul major al întoarcerii armelor de la 23 august 1944, respectiv, acela al eliberării de sub ocupaţia germano-maghiară şi al anulării consecinţelor Dictatului de la Viena. (C. Z.)