Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Ghid universal pentru utilizarea AI în sănătate
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează cu privire la riscurile adoptării inteligenţei artificiale (AI) în domeniul sănătăţii şi elaborează un ghid de utilizare a AI. Deşi poate îmbunătăţi performanţele, AI poate şi dăuna utilizatorilor, „fie că sunt pacienţi sau profesionişti”.
Tratamentele medicale pot fi îmbunătăţite ca urmare a utilizării inteligenţei artificiale, însă, avertizează OMS, „fără o înţelegere a modului în care ea funcţionează, implementarea rapidă a programelor de sănătate digitală ar putea fi în detrimentul pacienţilor”.
Astfel, OMS a întocmit un ghid de utilizare a AI în domeniul sănătăţii, menit să ofere îndrumări autorităţilor publice. „Având în vedere o disponibilitate crescută a datelor din domeniul sanitar şi progresele rapide în tehnicile analitice - capacităţile de învăţare automată ale computerelor, bazate pe logică sau statistici - AI poate transforma sectorul sănătăţii”, se arată în document.
OMS subliniază atât direcţiile în care AI poate îmbunătăţi performanţele, cât şi modurile în care aceasta poate dăuna.
„AI poate îmbunătăţi performanţele în ceea ce priveşte studiile clinice, diagnosticarea, stabilirea unui protocol de tratament şi poate interveni prin a completa cunoştinţele şi competenţele medicale. (...) AI se dovedeşte utilă în absenţa specialiştilor în domeniul radiologiei, pentru interpretarea rezultatelor imagistice şi a imaginilor retiniene”, precizează OMS, citată de Agerpres.
Cu toate acestea, a avertizat OMS, inteligenţa artificială este implementată rapid, uneori fără o înţelegere adecvată a modului în care funcţionează aceste tehnologii, „care pot aduce beneficii sau pot dăuna utilizatorilor”, fie că sunt pacienţi sau profesionişti.
De asemenea, este necesar şi un cadru legal solid pentru protejarea confidenţialităţii deoarece sistemele de AI aplicate în domeniul sanitar permit accesul la date personale.
OMS recomandă în ghidul său o validare externă a datelor, evaluarea sistemelor pentru a evita erorile şi părtinirile, consimţământul pentru colectarea datelor personale şi colaborarea între autorităţile de reglementare, pacienţi, guverne şi profesionişti din domeniul sanitar.
„Inteligenţa artificială este foarte promiţătoare pentru sănătate, dar prezintă şi provocări serioase, inclusiv colectarea neetică a datelor, ameninţări la adresa securităţii cibernetice şi amplificarea părtinirii şi a dezinformării”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Acesta a mai adăugat că ghidul „va ajuta ţările să reglementeze într-o manieră eficientă AI, să îi exploateze potenţialul, fie că e vorba de tratamentul cancerelor, fie pentru depistarea tuberculozei, minimizând în acelaşi timp riscurile”. (O. N.)