Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Imaginile AI de pe Facebook vor fi identificate și marcate
Compania Meta, care deține și administrează Facebook și Instagram, a anunţat că „în lunile următoare” va pune la punct un sistem de identificare și de etichetare ca atare, în propriile platforme, a imaginilor generate de inteligenţa artificială (AI), marcarea fiind deja pusă în aplicare în cazul imaginilor create cu Meta AI, relatează AFP.
„Vom eticheta imaginile pe care utilizatorii le postează pe Facebook, Instagram şi Threads, atunci când vom detecta (…) că acestea sunt generate de inteligenţa artificială”, a anunţat Nick Clegg, responsabil în cadrul Meta. Anunţul survine în momentul în care dezvoltarea AI ridică temeri că acest instrument ar putea fi folosit pentru a crea haos politic prin dezinformare, în contextul alegerilor care vor avea loc anul acesta în numeroase ţări ale lumii. Clegg admite că etichetarea „nu va elimina complet” riscul de apariție a imaginilor false („deepfakes”), dar consideră că măsura va „minimiza cu siguranţă” răspândirea acestora.
„Deepfakes” este termenul folosit pentru materialele foto sau video realizate cu ajutorul AI generative, prin manipularea digitală a unor imagini reale cărora le este adăugat context sau conținut foto, video, audio fals. Rezultatul este un produs fals, capabil de a deveni viral, de a induce în eroare și de a promova neadevăruri. Un exemplu de video „deepfake” este filmulețul care a circulat în 2022 și îl arăta pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski ordonând trupelor sale să se predea.