Banca Naţională a României (BNR) a lansat în circuitul numismatic, la 1 decembrie 2024, o bancnotă aniversară pentru colecţionare, cu valoare nominală de 100 de lei, cu tema 185 de ani de la naşterea regelui
Implicare a României în efortul umanitar din Gaza
Autorităţile române intenţionează să preia copii din Gaza, care sunt în prezent sub tratamente medicale în Egipt, potrivit ministrului afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, care a participat, la Bruxelles, la o reuniune a şefilor diplomaţiilor din Uniunea Europeană. Prezentă la întâlnire, coordonatoarea ONU a răspunsului umanitar şi de reconstrucţie în Gaza a cerut statelor UE mai multă implicare în evacuarea celor peste 12.000 de civili cu probleme medicale care nu pot fi tratați în Fâşie.
„Toată lumea este conştientă că este nevoie să ajutăm în continuare civilii din Fâşia Gaza care se află într-o situaţie umanitară dramatică. Eforturile României sunt constante în această direcţie. Am trimis mai multe ajutoare umanitare, inclusiv spitalului iordanian. Intenţia noastră este ca în perioada următoare să preluăm copii din Gaza. Lucrăm în această direcţie”, a spus şefa diplomaţiei române, potrivit căreia minorii sunt trataţi în Egipt, iar procesul de preluare a lor este în curs de derulare.
Odobescu a arătat că situaţia de securitate este „extrem de volatilă” şi există riscul unei escaladări în regiune. „România sprijină demersurile actuale, eforturile consistente ale Statelor Unite ale Americii, împreună cu Qatar şi Egipt, pentru a obţine o încetare permanentă a focului, pentru eliberarea ostaticilor şi pentru a permite accesul umanitar neîngrădit pentru civili în Gaza”, a declarat oficialul român agenției Agerpres.
La reuniunea informală de joi a miniştrilor europeni de externe a participat și fostul vicepremier al Țărilor de Jos, Sigrid Kaag, care coordonează acum eforturile umanitare ale ONU în Fâşia Gaza. Ea a cerut statelor membre UE să intensifice evacuarea medicală a pacienţilor din zona de conflict, relatează dpa. Sunt peste 12.000 de civili palestinieni care nu pot fi trataţi în Fâşia Gaza și care trebuie evacuaţi, a declarat Sigrid Kaag jurnaliştilor acreditați la Bruxelles.
Subliniind eforturile Italiei şi ale altor ţări UE, Kaag a afirmat în acelaşi timp că nu este corect să se aştepte ca doar Egiptul, Qatarul şi Emiratele Arabe Unite să primească pacienţi. „Este foarte bine, uman şi, cred, practic din punct de vedere operaţional să se colaboreze cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi cu alţii pentru a facilita acest proces”, a mai spus Kaag.
Reprezentanta ONU a vorbit și despre importanţa unui acord de încetare a focului care ar facilita ajutorul umanitar în Gaza. Potrivit acesteia, restabilirea serviciilor de bază, precum electricitatea, aprovizionarea cu apă şi îndepărtarea molozului, se poate face rapid doar în circumstanţele unei încetări a focului. În același timp, reconstrucţia Fâşiei Gaza reprezintă o provocare majoră deoarece nivelul distrugerilor este fără precedent. Școli şi spitale și „întreaga infrastructură socială a fost grav afectată, deteriorată sau nu mai poate fi folosită”, a mai spus ea. (C. Z.)