Serviciile poştale, legumele şi conserve de legume şi fructele proaspete se află în topul scumpirilor înregistrate în octombrie 2024, comparativ cu octombrie 2023, potrivit datelor publicate de Institutul
Întrebări pentru Roxana Mînzatu în comisiile PE
Comisarul desemnat de România, Roxana Mînzatu, propusă pentru portofoliul de vicepreşedintă executivă a Comisiei Europene pentru „oameni, competenţe şi pregătire”, a fost audiată marți seara la Bruxelles în fața a două comisii de specialitate ale Parlamentului European (PE): comisia pentru cultură şi educaţie şi cea pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale. La audiere, politiciana a spus că, dacă va fi confirmată, își va structura mandatul pe trei piloni: pregătirea, locurile de muncă de calitate și justiția socială.
Audierea a început cu un discurs de 15 minute, în care Roxana Mînzatu a vorbit despre copilăria ei în Braşov şi revolta din oraș din noiembrie 1987, subliniind că în activitatea ei este inspirată de oameni simpli.
Ea a numit modelul social european „bijuteria proiectului nostru” şi a arătat că își va începe mandatul ascultând oamenii din toate statele membre. „Voi fi prezentă în teren în primul meu an de mandat angajându-mă cu toţi actorii relevanţi şi voi asculta”, a promis comisarul desemnat din partea României.
Primul pilon pe care își va baza mandatul va fi pregătirea, în sensul mai larg al pregătirii europenilor pentru numeroasele provocări cu care se vor confrunta în anii care vor urma. Roxana Mînzatu a spus că se va asigura, dacă va fi confirmată, că lucrătorii se vor putea mişca liber pe piaţa muncii. „Voi propune o iniţiativă privind portabilitatea competenţelor. Voi analiza un sistem ce asigură recunoaşterea europeană a formării profesionale”, a explicat ea.
Al doilea pilon, unul cheie, este cel al locurilor de muncă de calitate, „care oferă salarii decente, condiţii de lucru echitabile şi sigure”. „Vom începe cu directiva salariului minim. Mă voi asigura că dreptul la deconectare va fi respectat”, le-a spus eurodeputaţilor. Al treilea element ar urma să fie justiţia socială, a menționat ea,referindu-se, printre altele, la faptul că UE are un milion de cetăţeni fără locuinţe, fenomen care poate fi eliminat.
Au urmat întrebările europarlamentarilor pe teme precum: titulatura portofoliului pe care îl va ocupa dacă va fi validată, deoarece mai mulți membri ai comisiilor au deplâns faptul că nu include termenul „locuri de muncă”; cum poate consolida programul Erasmus; cum poate crește atractivitatea carierei didactice. I s-au cerut explicaţii despre legalitatea extinderii casei sale de la Braşov, pe care a achiziţionat-o în 2009. Ea a recunoscut că locuinţa a fost extinsă, dar susţine că imobilul nu este monument istoric, potrivit unui document de la Ministerul Culturii.
„A fost o audiere intensă, cel mai complex examen al vieţii mele - trei ore, vreo 50 de întrebări. (…) Trebuie să aşteptăm votul ca să-mi dau seama cum a fost”, a declarat Mînzatu pentru presa română la finalul evaluării, potrivit Agerpres. Ea a precizat că nu ştie când să aştepte vestea privind validarea sa: „Sunt aranjamente făcute aici instituţional, nu ştiu când vom avea rezultatul”. (C.Z.)