Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
La București se conturează strategiile mondiale din telecomunicaţii
Peste 3.000 de delegaţi din 193 de ţări se află la Bucureşti, în perioada 26 septembrie - 14 octombrie 2022, pentru a stabili direcţia transformării digitale pe plan mondial şi pentru a alege viitoarea conducere a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor - ITU, agenţie a ONU pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţii.
România este prima ţară din Uniunea Europeană care organizează acest eveniment de anvergură, în cadrul căruia se vor stabili politicile generale ale ITU, precum şi planurile strategice şi financiare pentru perioada 2024- 2027, care vizează incluziunea digitală şi reducerea decalajului digital, cele mai bune modalităţi de a mobiliza inteligenţa artificială, internetul obiectelor (IoT), reţelele 5G şi 6G și alte tehnologii noi şi emergente.
Conferinţa ITU are pe agendă și alegerea înalţilor oficiali ai organizației, cu mandate pentru următorii 4 ani: secretarul general, secretarul general adjunct şi directorii celor șase birouri regionale. Pentru funcţia de secretar general şi-au depus candidatura Doreen Bogdan Martin (SUA) şi Rashid Ismailov (Federaţia Rusă).
„Prima săptămână este despre alegeri. (…) În a doua săptămână, se va intensifica modul de lucru pe rezoluţii. În ceea ce priveşte topicurile de discuţie, sunt câteva lucruri importante: guvernanţa internetului - cum trebuie să arate, cât de liber şi cât de reglementat, apoi securitatea cibernetică, inteligenţa artificială, OTT-urile, adică serviciile ca WhatsApp sau YouTube - din perspectiva unor companii din telecomunicaţii, cei care au astfel de servicii ar trebui să plătească, pentru că folosesc structura de telecomunicaţii fără să plătească nimic. Sunt alte ţări care spun că nu e bine să facem asta şi să păstrăm lucrurile aşa cum sunt”, a detaliat Sabin Sărmaş, preşedintele evenimentului, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, un alt subiect care stârneşte un mare interes „e legat de cum folosim tehnologia în momente de criză - pandemie, război”.
Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor - ITU este agenția specializată a ONU pentru tehnologiile informaţiei și comunicaţiilor. Având o istorie care începe în 1865, ITU are ca obiective principale coordonarea utilizării spectrului radio la nivel global, cooperarea internaţională în asignarea orbitelor satelitare, îmbunătăţirea infrastructurii de comunicaţii şi stabilirea de standarde globale pentru interconectarea sistemelor de comunicaţii. Din ITU fac parte 193 de state şi peste 900 de companii, universităţi şi organizaţii internaţionale şi regionale.
Pe durata conferinței, organizatorii au pregătit pentru cei 3.000 de delegați o serie de activități, care includ invitații la Festivalul Internaţional de Teatru sau la Festivalul Internaţional de Jazz, excursii la Castelul Peleş, Castelul Bran şi Salina Turda. (C. Z.)