Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Legea refacerii naturii a trecut de Parlamentul European
Proiectul de lege privind restaurarea naturii a fost adoptat la limită, în 12 iulie 2023, în Parlamentul European (PE), după săptămâni de dezbateri aprinse, relatează platforma media European Newsroom (enr). Legea a fost propusă în iunie 2022 de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca parte a Pactului Verde (Green Deal) și vizează restaurarea, până în 2030, a cel puţin 20% din ecosistemele terestre și maritime degradate din Europa.
Opoziţia a venit în special din partea Partidului Popular European (PPE), cel mai mare grup politic din PE, conservator, care are ca electorat-cheie fermierii europeni și care a argumentat că textul ar reduce securitatea alimentară a UE, ar afecta agricultorii şi pescarii şi ar limita posibilităţile de a construi centrale eoliene şi hidroelectrice.
Eurodeputaţii din grupurile socialist, verde şi de stânga au susţinut legislaţia, iar mulţi dintre ei s-au alăturat activistei pentru climă Greta Thunberg, la un miting din 11 iulie 2023. În aceeaşi zi, membrii asociaţiei europene a fermierilor Copa-Cogeca au protestat cu tractoarele la Strasbourg, denunţând noile măsuri. Acestea vor duce la pierderea a „10% din suprafaţa agricolă utilă”, în condiţiile în care există „deja suprafeţe care au fost redate naturii”, a explicat pentru AFP Florian Lossel, un fermier francez.
PE şi Consiliul UE urmează să negocieze textul final, cu obiectivul ajungerii la un acord, înaintea alegerilor europene din 6-9 iunie 2024.