Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Mai mult sprijin pentru copiii din familii vulnerabile
Copiii aflați în situaţie de sărăcie extremă, cei afectați de sănătatea precară a unuia sau a mai multor membri ai familiei sau cei care cresc într-un mediu abuziv existent în familie vor fi mai bine protejați ca urmare a adoptării în Parlament a unui proiect de lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie. Copiii în situații-limită nu vor fi separați de familie, așa cum s-a vehiculat, ci va fi întocmit un plan de măsuri pentru o perioadă de cel puţin 12 luni, care va urmări îmbunătățirea situației familiale.
Potrivit proiectului, iniţiat de Guvern și votat de Camera Deputaților ca for decizional, prevenirea separării copilului de familie are la bază interesul superior al copilului, „promovarea bunăstării sociale, spirituale şi morale, a sănătăţii fizice şi mentale, (…) a valorilor familiale, a menţinerii în familie a copilului şi integrarea lui în comunitate, participarea copilului, în funcţie de vârstă şi gradul de maturitate, şi a familiei la deciziile care îl privesc”.
Actul normativ prevede că serviciul de asistenţă socială va realiza o evaluare a situaţiei la domiciliul copilului în dificultate, fiind urmărite aspecte precum cele referitoare la nivelul de dezvoltare fizică, psihologică, de educaţie şi sănătate, de securitate şi stabilitate, la relaţiile intrafamiliale sau capacitatea părinţilor de înţelegere a riscului la care este expus. Dacă în urma evaluării, asistenţa socială constată că acesta se află în cel puţin o situaţie de vulnerabilitate, se va întocmi un plan pe minimum 12 luni, care va cuprinde servicii destinate părinţilor şi măsuri de îmbunătăţire a situaţiei financiare, a condiţiilor de locuit, a abilităţilor parentale etc. (C. Z.)