Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Măsuri suplimentare de securizare a frontierelor României
După câteva zile în care au negat incidentul, autoritățile au confirmat miercuri că părţi din ceea ce ar putea fi o dronă rusească au căzut pe teritoriul românesc. Aliaţii NATO, informați de situație, şi-au exprimat „solidaritatea puternică” cu România. Ministrul apărării a vizitat localităţile Ceatalchioi şi Chilia Veche și a anunțat măsuri suplimentare de întărire a capacităţilor de monitorizare şi de securizare a spaţiului aerian la frontierele României.
Primarul comunei tulcene Ceatalchioi, Tudor Cernega, a cerut autorităţilor naţionale sprijin pentru locuitorii satului Plauru, care de mai mult de o lună semnalează faptul că dronele ruseşti care atacă portul ucrainean Izmail le survolează casele şi unele dintre ele cad foarte aproape de localitate.
„În timpul întâlnirii cu ministrul apărării (desfăşurată miercuri după-amiază - n.r.) am luat în calcul inclusiv posibilitatea strămutării benevole. Rămâne ca eu să iau legătura cu localnicii, iar celor care doresc să fie strămutaţi benevol să li se asigure aceleaşi condiţii ca şi celor din Ucraina, cazare şi mâncare”, a declarat, pentru Agerpres, Tudor Cernega.
Primarul a mai spus că satul Plauru se află la o distanţă de cel mult 300 de metri de zona din portul Izmail în care au loc cele mai multe atacuri cu drone şi a amintit şi faptul că, din cauza numeroaselor nave care folosesc sectorul românesc al Dunării de pe braţul Chilia, pescarii nu-şi mai pot desfăşura activitatea.
Prezent în zonă alături de militarii care au ridicat rămăşiţele presupusei drone rusești, ministrul apărării, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit și cu sătenii din Plauru.
„Era normal, cred eu, să venim să îi asigurăm pe oameni şi de suportul nostru, dar şi să încercăm să explicăm cumva că România, la acest moment, nu se află în nici o formă de conflict şi că nu sunt semne de agresiune împotriva României. Aşa cum era normal să îi întrebăm ce putem face pentru ei în situaţia în care îşi doresc, de exemplu, cei din Plauru, unde sunt 25 de suflete, (…) să fie ajutaţi să treacă peste această perioadă”, a declarat Angel Tîlvăr.
În timpul vizitei, ministrul a confirmat că pe teritoriul României, în apropiere de satul Plauru, au fost identificate și urmează a fi analizate părți dintr-un echipament care ar putea fi asimilat unei drone.
Președintele Klaus Iohannis a susţinut că, „dacă se confirmă că aceste elemente aparţin unei drone a Rusiei”, situaţia este „inadmisibilă” şi este o încălcare gravă a suveranităţii României.
Aliaţii NATO şi-au exprimat „solidaritatea puternică” cu România. „Continuăm să monitorizăm îndeaproape situaţia şi rămânem în contact strâns cu aliatul nostru România”, a precizat NATO într-un comunicat.
Ca urmare a celor întâmplate, Ministerul Apărării Naţionale a dat asigurări privind întărirea suplimentară a capacităţilor de monitorizare şi de securizare a spaţiului aerian la frontierele României. (C. Z.)