Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Ministrul apărării: Serviciul militar obligatoriu este exclus
În acest moment nu există nici o discuție privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu, totuși există o preocupare la nivelul Ministerului Apărării pentru serviciul militar voluntar, având în vedere nevoia armatei de a avea o rezervă, a declarat, la un post de televiziune, ministrul de resort, Angel Tîlvăr.
„Serviciul militar obligatoriu este exclus. Nu există în momentul acesta nici o discuţie despre acest lucru. În ceea ce priveşte serviciul militar voluntar, (...) există o nevoie de rezervă, orice armată îşi pune problema rezervei. A fost o perioadă când, pe bază contractuală, primind 30% din soldă, două săptămâni pe an exista o anumită instruire şi se făceau o selecţie şi un concurs care asigurau această rezervă”, a afirmat Tîlvăr la Euronews, potrivit Agerpres.
El a amintit că este în lucru un proiect privind un stagiu militar voluntar de câteva luni, pentru persoane între 18 şi 35 de ani, care are ca scop tocmai asigurarea rezervei armatei.
Potrivit demnitarului, armata română, care avea înainte de 1990 efective de peste 320.000 de oameni, numără în prezent în jur de 90.000, din care „vreo 75.000 de militari, vreo 14.000 sau 15.000 personal contractual şi cred că 407 sau 408 funcţionari publici”. Anul trecut, au ieşit din sistem aproape 7.000 de angajaţi, iar „acest lucru trebuie compensat cumva”.
„Deci, din punct de vedere numeric, armata a scăzut”, cu toate că are nevoi operaționale „motivate de situaţia în care ne aflăm, situaţie care nu a mai fost în Europa de foarte mult timp”, a explicat ministrul. El a mai spus că România „nu este în pericol de război”, însă, în calitate de stat NATO, „trebuie să fie în acord şi în linie cu ce se întâmplă şi în alte armate”. (C. Z.)