Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Negocieri cu reprezentanții transportatorilor și fermierilor
Transportatorii şi fermierii au demarat miercurea trecută o serie de proteste, nemulţumiţi de accizele mari la motorină, preţurile RCA, dar şi de schimbările fiscale intrate în vigoare de la 1 ianuarie. Reprezentanții acestora au participat la negocieri la ministerele Agriculturii, Transporturilor și Finanțelor, de rezultatul cărora s-au declarat nemulţumiţi. Discuțiile au continuat ieri la Ministerul Agriculturii.
Reprezentanţii transportatorilor şi ai fermierilor au avut duminică o serie de discuţii cu oficiali de la Ministerul Finanţelor, după ce sâmbătă negocierile s-au purtat la Ministerul Agriculturii, Ministerul Transporturilor şi Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Agerpres, printre soluțiile propuse de protestatari cu care reprezentanţii Ministerului Finanţelor au fost de acord se numără aplicarea Legii prevenţiei numai pentru acele fapte care nu țin de evaziunea fiscală, simplificarea procedurilor din Codul fiscal și digitalizarea, realizarea unui parteneriat între ministerele Finanţelor şi Agriculturii referitor la certificatele de producători locali, crearea unui cadru legal pentru investiţii în agricultură şi industria agroalimentară, precum şi în infrastructură.
Aceleași surse au menţionat că solicitările au vizat și noi facilităţi fiscale, „care nu se pretează pe situaţia fiscal-bugetară a României”, între care scutirea de plata accizelor la carburant, măsură „care nu poate fi implementată, fiind o extravaganţă fiscală”, bani suplimentari pentru indemnizaţii de cazare şi diurnă sau gestionarea preţului cerealelor, aspect care ţine de legislaţia comunitară.
La finalul discuţiilor de duminică, ministrul finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că va veni cu un pachet de măsuri de simplificare a procedurilor la trecerea punctelor de frontieră, cât şi de înăsprire a măsurilor pentru tranzitul mărfurilor.
„Într-adevăr, dumnealor s-au plâns pe bună dreptate. Aici le dăm dreptate pentru că trebuie noi să înăsprim toate aceste măsuri care ţin de tranzitarea României şi nu întâmplător introducem sigiliul electronic al mărfurilor. Sunt 2.000 de sigilii pe care avem în intenţie să le achiziţionăm şi care sper eu din 1 iulie să le putem avea operaţionale”, a spus Boloş.
În ceea ce priveşte RCA, ministrul a arătat că problema trebuie să fie discutată în continuare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Potrivit președintelui ASF, Alexandru Petrescu, autoritatea lucrează la un set de măsuri care să aibă ca rezultat reducerea poliței.
„Lucrăm la bonus malus, vom elabora o serie de subdiviziuni şi circumstanţe care să permită mai multe gradări de preţ, discutăm şi despre întreruperea RCA acolo unde există activităţi sezoniere, sunt discuţii să avem la nivel generalizat şi plata în rate”, a declarat Petrescu, potrivit Digi24. (C. Z.)