Schema de ajutor de minimis care va susţine producţia de legume din această toamnă a fost aprobată acum două zile de Executiv, fondurile totale alocate fiind de 25 de milioane de euro. Programul se adresează
Orașele fac pași către dezvoltarea „inteligentă”
În România sunt peste 1.300 de proiecte şi iniţiative smart city şi smart village, iar conceptul de oraș inteligent a trecut „din zona de utopic” în concret, potrivit preşedintelui Asociaţiei Române pentru Smart City, Eduard Dumitraşcu. Asociația a acordat săptămâna trecută 39 de premii pentru cele mai revoluţionare iniţiative din domeniul dezvoltării urbane, sustenabilităţii şi transformării digitale.
Asociația Română pentru Smart City (ARSC) premiază anual soluții care contribuie la dezvoltarea „inteligentă” a localităților și care promovează, astfel, acest concept în rândul opiniei publice. La gala desfășurată săptămâna trecută, cu tema „Conectivitate şi Accesibilitate în Comunităţile Inteligente”, au participat 60 de proiecte cu o valoare totală de aproximativ două miliarde de euro, reprezentând 1% din PIB-ul României, iar 39 dintre ele au fost premiate. Pe lista câștigătorilor se află inițiative privind transportul urban, soluții de digitalizare a serviciilor publice, un proiect de livrări eco-friendly în Bucureşti, un proiect de incluziune socială și accesibilitate etc.
„De la mobilitate şi transport urban la sustenabilitate şi transformare digitală, premiile demonstrează dorinţa de a crea oraşe mai eficiente, mai incluzive şi mai durabile. Însă în România se fac mult mai multe la acest capitol. Avem peste 1.300 de proiecte şi iniţiative smart city şi smart village, ceea ce arată că presiunea civică aduce rezultate pozitive”, a declarat Eduard Dumitraşcu, preşedintele ARSC, potrivit Agerpres.
Dumitrașcu a subliniat că în ultimii opt ani conceptul de smart city a evoluat foarte mult, „din zona de utopic” în zona proiectelor concrete. „Am reuşit să aducem foarte multe proiecte, foarte mulţi experţi, foarte mulţi decidenţi, foarte mulţi bani”, a spus preşedintele ARSC.
Paradigma smart city trebuie să fie o obligaţie, pentru că oraşele româneşti sunt în competiţie cu oraşe din Europa şi din lume, a declarat, la rândul său, ministrul energiei, Sebastian Burduja, prezent la eveniment.
„În dezvoltarea urbană este un concept simplu: trebuie să generezi un cerc virtuos între oameni, investiţii, companii şi astfel să-ţi creşti oraşul. Cu cât ai un oraş cu o calitate a vieţii mai bună, cu atât atragi forţă de muncă. Atunci când atragi forţă de muncă, îţi vin companiile. Atrăgând mai multe companii, ai o ofertă cât mai diversă de produse şi servicii, ceea ce atrage mai mulţi oameni şi tot aşa. Într-un asemenea cerc virtuos ar trebui să fim şi conceptul de smart city nu poate să lipsească din asta”, a spus ministrul, citat de Agerpres. El s-a mai referit la modernizarea sistemului energetic „în 3D”, prin digitalizare, descentralizare, decarbonizare, și la dezvoltarea comunităților de energie care înseamnă „un preţ mai bun la factură şi totodată un grad mai mare de autonomie”. (C. Z.)