Schema de ajutor de minimis care va susţine producţia de legume din această toamnă a fost aprobată acum două zile de Executiv, fondurile totale alocate fiind de 25 de milioane de euro. Programul se adresează
Parlamentul European cere începerea negocierilor cu Moldova
Printr-o rezoluție adoptată săptămâna trecută, Parlamentul European cere ca negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană să fie lansate înainte de sfârşitul acestui an. Executivul UE urmează să prezinte un raport la sfârşitul lunii octombrie cu privire la progresele înregistrate de Ucraina şi Republica Moldova şi să decidă deschiderea sau nu a negocierilor de aderare, înainte ca cele 27 de state membre să abordeze problema la summitul de la Bruxelles de la jumătatea lunii decembrie.
Potrivit rezoluţiei adoptate joia trecută de Parlamentul de la Strasbourg, Guvernul moldovean şi-a demonstrat hotărârea şi capacitatea de a îndeplini cerinţele Comisiei Europene de a începe negocierile de aderare. Eurodeputaţii subliniază însă importanţa continuării procesului de reformă de către Guvernul de la Chişinău. UE şi statele sale membre ar trebui, de asemenea, să îşi mărească asistenţa financiară şi tehnică pentru Republica Moldova, potrivit rezoluției, pentru a facilita integrarea rapidă şi eficientă a acesteia în UE.
Reiterând faptul că aderarea la UE rămâne un proces bazat pe îndeplinirea criteriilor de aderare, PE solicită tuturor actorilor politici moldoveni să ajungă la un consens cu privire la reformele cele mai importante, cu accent pe anticorupție, dezoligarhizarea, reforma finanţelor publice, combaterea criminalităţii organizate şi reforma administraţiei publice.
„Republica Moldova este, după Ucraina, ţara cea mai puternic afectată de consecinţele războiului din Ucraina. Cu toate acestea, autorităţile de la Chişinău au realizat progrese impresionante în reformarea statului şi apropierea de UE”, a declarat, potrivit Agerpres, eurodeputatul Siegfried Mureşan, iniţiatorul rezoluţiei şi preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Moldova.
Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022 şi a devenit ţară candidată la UE în iunie acelaşi an. Referitor la Ucraina, care a depus dosarul de aderare în același timp cu Chișinăul, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-un interviu acordat publicaţiei Der Spiegel, a apreciat că va fi membră a UE până în anul 2030, dacă vor fi îndeplinite până atunci anumite condiţii, relatează DPA. El a menționat că nu vor fi relaxate criteriile de aderare pentru nici una din țările candidate.
Un raport intern al Comisiei Europene, consultat de Financial Times, arată că o eventuală extindere a blocului comunitar va face ca statele care primesc acum fonduri europene să devină pentru prima dată contribuabili neți, că va fi necesară sporirea contribuţiilor naționale la bugetul UE şi că se vor diminua pentru ţările contributoare subvenţiile agricole de care beneficiază.
Costul adăugării ţărilor aflate pe lista de așteptare - Ucraina, Republica Moldova, Georgia şi statele din Balcanii de Vest - ar fi de aproximativ 256,8 miliarde de euro, estimează analiza, bugetul total crescând cu 21%. (C. Z.)